Συνεχίζουν έως την Παρασκευή την απεργία οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ

Δύο εικοσιτετράωρες απεργίες ακόμη ψήφισαν τα μέλη του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, που κρατούν ως και την Παρασκευή το Ίδρυμα κλειστό, αν και μεγάλη μερίδα τους τάσσεται πλέον υπέρ της άποψης ότι η απεργία πρέπει να τελειώσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους παρόντες στην σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, 220 άτομα ψήφισαν υπέρ της πρότασης να συνεχιστεί η απεργία του κλάδου με «σκληροπυρηνικό» πλαίσιο και περιφρουρήσεις των Σχολών και 90 ψήφισαν υπέρ της πρότασης να επιτραπεί κανονικά η έναρξη των μαθημάτων. Η δεύτερη πρόταση όμως θα είχε συγκεντρώσει πιθανότατα περισσότερες ψήφους εάν δεν είχαν αποχωρήσει όλα τα μέλη της κεντροαριστερής πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ του Συλλόγου σε βάρος των οποίων κατατέθηκε πρόταση μομφής επειδή ζήτησαν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν οι συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας στη βάση των σχετικών δεσμεύσεων του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Η πρόταση μομφής εναντίον του ΔΣ του συλλόγου κατατέθηκε από τους εκπροσώπους της παράταξης που ανήκει στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά κατηγόρησαν τους συναδέλφους τους ότι υπαναχωρούν στους αγώνες του κλάδου.

Κατόπιν αυτού και μετά από μια νέα θυελλώδη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν η πρόταση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για να ξεκινήσουν μαθήματα την ερχόμενη δευτέρα 16 του μήνα, αλλά ζητήθηκαν τεχνικές διευκρινίσεις και επιπλέον διαβεβαιώσεις και από το υπουργείο Παιδείας.

Η πρόταση μομφής εναντίον του ΔΣ θα συζητηθεί αύριο και εφόσον ψηφισθεί από μεγάλη μερίδα του σώματος, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αιφνίδιες εκλογές για την εκλογή νέου ΔΣ έως και την Παρασκευή…

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από την άλλη πλευρά, μαθήματα και εξεταστική έχουν ξεκινήσει στην πλειονότητα των τμημάτων κανονικά, ενώ αύριο ξεκινούν και οι εργασίες προγραμματισμένης Συνόδου πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη

Τι απαντά η πλειοψηφούσα παράταξη

Σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφούσα παράταξη Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα που δέχτηκε ουσιαστικά και την πρόταση μομφής, αναφέρει ότι το ΔΣ του συλλόγου δεν καλύπτει ουσιαστικά τους απεργούς στη συνεχιση της απεργίας τους.

«Η παράταξή μας αισθανόμενη το βάρος της ευθύνης, ως πρώτη παράταξη, για περισσότερα από 10 χρόνια, παίρνει σαφή θέση και τη διαχωρίζει από τις αποφάσεις της ΓΣ τής 11.12.2013» αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

«Σάς ενημερώνουμε ότι εμμένουμε στις θέσεις που είχαμε εδώ και 15 ημέρες και συνίστανται:
1. επιστροφή όλων των συναδέλφων στις θέσεις τους
2. παύση των πειθαρχικών διώξεων
3. αναμοριοδότηση του προσωπικού με επικαιροποιημένα στοιχεία από τη Διεύθυνση Διοικητικού
4. συνεχής διαπραγμάτευση, για βελτίωση των θέσεών μας, με ανοιχτό Πανεπιστήμιο
5. κανένας συνάδελφος στην ανεργία» συνεχίζουν τα μέλη της παράταξης.

«Όπως κατεδείχθη σήμερα, οι μαζικές συνελεύσεις του αγώνα μας που ενέπνεαν όλους μας και συγκέντρωναν 700-800 συναδέλφους, είναι πλέον παρελθόν. Στη σημερινή συνέλευση, λιγότεροι από 200 διοικητικοί (;) υπάλληλοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας για δύο 24ωρα και την προσφυγή σε κάλπη με μομφή κατά του προεδρείου.

»Οι εκλογές του συλλόγου μας διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, ψήφισαν 788 υπάλληλοι οι οποίοι μάς εξέλεξαν πλειοψηφούσα παράταξη και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών συγκροτήθηκε και το προεδρείο. Δεν μάς επιτρέπεται να δεχθούμε και να ανεχτούμε ότι μάς καταργούν λιγότεροι από 200 διοικητικοί υπάλληλοι» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Το προεδρείο του συλλόγου μας δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο το αποτέλεσμα της ως άνω συγκέντρωσης σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας και επομένως, με ευθύνη απέναντι σε όλους σας, δεν καλύπτει όποιον στο εξής απεργεί. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Καλούμε τους συναδέλφους, στο πλαίσιο της πρότασής μας, να επανέλθουν όλοι στις εργασίες τους, να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο και όλοι μαζί (πρύτανης, Σύγκλητος, διοικητικοί υπάλληλοι) να διαπραγματευτούμε, για τη βελτίωση των θέσεών μας, με το υπουργείο Παιδείας. Η παράταξή μας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για την εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk