Ψήφος εμπιστοσύνης η παρουσία στην Αθήνα του Λάρι Φινκ της BlackRock

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ο επικεφαλής της Blackrock Λάρι Φινκ, ο οποίος βρίσκεται για ολιγόωρη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ο επικεφαλής της Blackrock Λάρι Φινκ, ο οποίος βρίσκεται για ολιγόωρη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο ισχυρός άνδρας της Blackrock απένειμε τα εύσημα τόσο στις ελληνικές τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόσφατη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανόμενης και μιας αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης για να εκτιμήσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην εξεταζόμενη περίοδο.
Ο κ. Φινκ πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Φινκ επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών θέτουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».
Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η προηγούμενη άσκηση της BlackRock ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δήλωσε ότι «παρά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη».
Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, «η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Λάρι Φινκ προβλέπεται επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι η Blackrock έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), με βάση τα οποία θα εκπονηθούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

O 61χρονος, συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος της BlackRock, είναι από τους πιο ισχυρούς επενδυτές του πλανήτη, καθώς η εταιρεία που διευθύνει διαχειρίζεται 4,1 τρισ. δολάρια.
Μάλιστα, βρίσκεται στη θέση νούμερο 42 της λίστας του Forbes με τις προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Ο Λάρι Φινκ βρίσκεται στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του κ. Προβόπουλου που έγινε κατά την πρόσφατη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου. Σημειώνεται ότι η BlackRock έχει επιλεγεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ύστερα από διαγωνισμό για τη διενέργεια των stress test των ελληνικών τραπεζών.
Ο ίδιος πάντως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας του εμφανίζει η γαλλική οικονομία. Οπως είπε «δεν πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια το ευρώ μπορεί να επιβιώσει χωρίς μια ισχυρή Γαλλία και μια ισχυρή Γερμανία. Ολα έχουν στηθεί πάνω στις δύο αυτές χώρες και η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας η οποία συνεχίζει να υποχωρεί προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος».


Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk