Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη για ενίσχυση της μεταποίησης

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να βγει η προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους του προγράμματος μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων προκειμένου να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να βγει η προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους του προγράμματος μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων προκειμένου να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, το ποσό της δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ με δυνατότητα να αυξηθεί εάν υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι και θα διατεθεί κατά προτεραιότητα δεδομένου ότι η πρόσκληση είναι ανοιχτή.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης με απλοποιημένες τις διαδικασίες, ενώ έχει σταλεί προς δημοσίευση και η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.
Το εν λόγω μέτρο χορηγεί ενίσχυση, υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου, και αναφέρεται σε επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων όταν από τη μεταποίησή τους προκύπτει γεωργικό προϊόν. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 25% έως 65%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης.
Οι δράσεις που ενισχύονται στον τομέα των ζωικών προϊόντων αφορούν:
– κρέας (εκσυγχρονισμός σφαγείων για βιολογική κτηνοτροφία, ίδρυση νέων σφαγείων, εκσυγχρονισμός και ίδρυση μονάδων τεμαχισμού κρέατος, αλλαντοποιεία κτλ.)
– γάλα (ίδρυση και εκσυγχρονισμός τυροκομείων, μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γιαούρτης κ.ά.)
– αβγά – πουλερικά (μονάδες τυποποίησης αβγών κτλ.)
– διάφορα ζώα και μέλι (μονάδες τυποποίησης μελιού σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές κτλ.)
– σηροτροφία και άλλα είδη (μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών κ.ά.)
Στον τομέα των φυτικών προϊόντων οι επενδύσεις στη μεταποίηση θα αφορούν τα δημητριακά, τα ελαιούχα προϊόντα, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, τα άνθη, τις ζωοτροφές, στους σπόρους, το πολλαπλασιαστικό υλικό καθώς και τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk