Το παρασκήνιο στη σύσταση Διακομματικής για τον «Καλλικράτη»

«Παράθυρο» διαλόγου για αλλαγές στον «Καλλικράτη» άνοιξε μέσω της σύστασης διακομματικής επιτροπής στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Το είχε αφήσει …. μισάνοιχτο το ΠαΣοΚ, παρά την άρνησή του για την χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη» ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

«Παράθυρο» διαλόγου για αλλαγές στον «Καλλικράτη» άνοιξε μέσω της σύστασης διακομματικής επιτροπής στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Το είχε αφήσει …. μισάνοιχτο το ΠαΣοΚ, παρά την άρνησή του για την χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη» ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο κ. Μιχελάκης, υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέα αρχιτεκτονική των δήμων, κάνει εδώ και καιρό συνεχείς αναφορές στις τροποποιήσεις του νόμου. Τώρα προχωρά αλλά με τρόπο που να μην φαίνεται ότι …κάνει πίσω.
Ο τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠαΣοΚ είχε ανακοινώσει ότι σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, απαλλαγμένη από «τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες» μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν.
Η αναφορά του ΠαΣοΚ στη Διακομματική Επιτροπή έγινε «σημαία» για τον κ. Μιχελάκη. Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Τρίτη (10.12.2013), ζήτησε τη σύστασή της για την αποτίμηση της πορείας του «Καλλικράτη», με το βλέμμα στην αναμόρφωσή του.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει τη συστηματική καταγραφή των αδυναμιών που έχουν διαπιστωθεί μετά την τριετή εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος και τη μελέτη προτάσεων για αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο κ. Μιχελάκης, μάλιστα, είχε προαναγγείλει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.
Σαν φρένο για φαστ τρακ διαδικασίες αλλά και σαν γκάζι με το …ρέγουλο μιας πιο μακράς διαδικασίας, λειτούργησαν οι τοποθετήσεις του ΠαΣοΚ που απέρριψε ριζικές αλλαγές στη δομή των Δήμων και στις προβλέψεις του «Καλλικράτη» αυτή την περίοδο. Παράλληλα, όμως και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών όσο και στην αναδιάταξη του χωροταξικού χάρτη του «Καλλικράτη» με «σπάσιμο των δήμων».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης στην επιστολή του (10.12.2013) προς τον πρόεδρο της Βουλής, στόχος της συζήτησης στη Διακομματική για τον «Καλλικράτη» είναι «να αποκατασταθούν οι τυχόν δυσλειτουργίες του και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σε αυτή τη φάση αλλαγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
– την ενίσχυση της επιχειρησιακής και διαχειριστικής ικανότητας των ΟΤΑ,
– την απλούστευση των διαδικασιών εποπτείας, οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων
– την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ΟΤΑ,
– τη μετάβαση στον ψηφιακό δήμο
– την προώθηση της συνεργασίας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.
Ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε επιστολές και προς τους Γενικούς Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ κ.κ. Θανάση Μπούρα και Παναγιώτη Ρήγα. Τους ζήτησε, μαζί με τους βουλευτές των κομμάτων τους οι οποίοι έχουν πλούσια και μακρόχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία, να συμβάλλουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους για βελτιώσεις στον «Καλλικράτη». Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι ο κ. Ρήγας είχε από νωρίς τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο αλλαγών, σημειώνοντας, μάλιστα, σε συνέντευξή του στον «Βήμα 99,5», ότι «για εμάς το ξήλωμα του «Καλλικράτη» είναι casus belli».
Η επιστολή του κ. Μιχελάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη είναι η εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ένα πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας, μεριμνά, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής του λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της προβλεπόμενης δεύτερης φάσης του Προγράμματος «Καλλικράτης – Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» καταγράφονται και μελετώνται συστηματικά και οι τυχόν αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί μετά την τριετή εμπειρία από την εφαρμογή του.
Στόχος μας είναι κατά την επόμενη φάση του Καλλικράτη να αποκατασταθούν οι τυχόν δυσλειτουργίες του και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Με το πρίσμα αυτό σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την προώθηση της διαβαθμικής συνεργασίας, την ενίσχυση της επιχειρησιακής και διαχειριστικής ικανότητας των ΟΤΑ, την απλούστευση των διαδικασιών εποπτείας, οργάνωσης και λειτουργίας τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας τους, τη μετάβαση στον ψηφιακό δήμο και την προώθηση της συνεργασίας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.
Επειδή θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ζήτημα μείζονος σημασίας, σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία της επόμενης φάσης του Καλλικράτη.
Επιθυμία μας είναι να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι υπάρχει πλειάδα συναδέλφων με πλούσια και μακρόχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Υπουργός Εσωτερικών»
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk