Το σκάφος Rosetta που έχει στόχο να πλησιάσει και να εξερευνήσει έναν κομήτη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος «χειμερίας νάρκης» ώστε να προστατέψει την ενέργεια που θα του χρειαστεί για το τελικό στάδιο της αποστολής του. Οι τεχνικοί της αποστολής ανέλαβαν και πάλι υπηρεσία και κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε σε λίγες εβδομάδες να προσπαθήσουν να «ξυπνήσουν» το σκάφος για να συνεχίσει την πορεία του προς τον κομήτη.

Η αποστολή

Τον Μάρτιο του 2004 το διαστημικό σκάφος Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε ένα φιλόδοξο ταξίδι με στόχο να φτάσει και να εξερευνήσει έναν κομήτη. Επί επτά χρόνια το Rosetta ταξίδευε στο ηλιακό σύστημα προσπαθώντας να βρεθεί κοντά στον κομήτη 67Ρ/Τσουρίμοφ-Γκερασιμένκο. Στην πορεία του έκανε σειρά ερευνών παρατηρώντας πλανήτες και αστεροειδείς που βρίσκονταν στην πορεία του.

Τον Ιούνιο του 2011 οι υπεύθυνοι της αποστολής, όπως προέβλεπε το σχέδιο, απενεργοποίησαν ορισμένα από τα όργανά του και ουσιαστικά έθεσαν το σκάφος σε ένα είδος χειμερίας νάρκης ώστε να μην ξοδέψει άλλη ενέργεια η οποία θα είναι απολύτως απαραίτητη για την τελική φάση της αποστολής.

Οπως ανέφεραν οι επιτελείς της αποστολής στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωφυσικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Σαν Φρανσίσκο η τελική φάση της αποστολής θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Το πρωί εκείνης της μέρας οι τεχνικοί θα προσπαθήσουν να «ξυπνήσουν» το Rosetta και να το θέσουν στην τελική ευθεία για την συνάντηση με τον κομήτη. Η προετοιμασία για την προσπάθεια επανεκκίνησης του σκάφους έχει ξεκινήσει και οι επιτελείς της ESA ευελπιστούν ότι όλα θα πάνε καλά.

«Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Το σκάφος διαθέτει ένα εσωτερικό ξυπνητήρι το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει και να του πει ότι είναι ώρα να ξυπνήσει. Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η προσπάθεια για να ξυπνήσει το σκάφος. Είναι δεδομένο ότι το σκάφος δεν θα ξυπνήσει και θα αναλάβει δουλειά αμέσως αλλά θα ‘χασμουρηθεί’ λιγάκι μέχρι να ξεκινήσει. Λογικά το σκάφος θα χρειαστεί λίγες ώρες μέχρι να τεθούν όλα τα συστήματα του σε λειτουργία και να λάβουμε τα πρώτα σήματα από αυτό. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή από όλους όσους θα βρίσκονται στο κέντρο ελέγχου αλλά ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά» αναφέρει ο Ματ Τέιλορ, εκ των επικεφαλής της αποστολής.

Το Rosetta αναμένεται να φθάσει στον κομήτη μέσα στο 2014 και αν καταφέρει να τον πλησιάσει θα αποδεσμεύσει μια συσκευή που θα προσεδαφιστεί στον κομήτη και θα πραγματοποιήσει μελέτες σε αυτόν.

Αν το Rosetta «ξυπνήσει» και φτάσει στον κομήτη θα στείλει πάνω του μια συσκευή που θα πραγματοποιήσει αναλύσεις