Χριστούγεννα μετά μουσικής

Προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν σε κάθε διαφορετική επιθυμία και διάθεση περιλαμβάνει η εφετινή εορταστική περίοδος για τους φιλόμουσους.

Προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν σε κάθε διαφορετική επιθυμία και διάθεση περιλαμβάνει η εφετινή εορταστική περίοδος για τους φιλόμουσους. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή ως το Μέγαρο Μουσικής και από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων παραστάσεων είναι πλούσιο και ποικίλο. Για μία ακόμη χρονιά, φυσικά, τα παιδιά και γενικότερα τα οικογενειακά θεάματα έχουν την τιμητική τους.
Το εμβληματικό ορατόριο «Μεσσίας» του Χέντελ που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Δεκεμβρίου δίνει την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να έρθει για μία ακόμη φορά σε επαφή με έναν συνθέτη ο οποίος επηρέασε όσο κανείς άλλος κάθε μουσικό είδος στην εποχή του. Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος και συμμετέχουν οι σολίστ Φανή Αντωνέλου (σοπράνο), Μαίρη Ελεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), Τζέισον Νταρνέλ (τενόρος) και Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος). Συμπράττει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Στον δημοφιλή Κύκλο Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του Μεγάρου εντάσσoνται εξάλλου το θέαμα για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς» (20-22/12 και 25-29/12) και η παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης καπετάνιος» (20-23/12 και 25-30/12). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παραμύθι βασισμένο σε μύθους, θρύλους και παραδόσεις του ελλαδικού χώρου με στοιχεία από λαϊκά παραμύθια και προφορικές αφηγήσεις που σχετίζονται με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και παρουσιάζεται από τον θίασο του Ηλία Καρελλά. Στον ίδιο κύκλο συμπεριλαμβάνεται, τέλος, και η βραδιά οπερέτας με τίτλο «Φίλα με» στις 30/12. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και ντουέτα από γνωστές οπερέτες των Γιόχαν Στράους υιού, Φραντς Λέχαρ, Ζακ Οφενμπαχ και Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και συμμετέχουν οι σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και Μίνα Πολυχρόνου, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και οι τενόροι Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος.
Νωρίτερα, στις 23/12, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα δοθεί η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΚΟΑ που έχει τίτλο «Ο Γ.Σ. Μπαχ και οι γιοι του» σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ


Με μια πρωτότυπη παραγωγή που απευθύνεται εξίσου σε μικρά και μεγάλα… παιδιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα η Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις 21/12 ως τις 5/1, για 10 πρωινές παραστάσεις, η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια» το «Παραμύθι των Χριστουγέννων» σε μια παράσταση όπου η μουσική συναντά το σκηνικό θέαμα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τη δραματουργική επιμέλεια των κειμένων της παράστασης έχει η Σάσα Βούλγαρη, η οποία συμμετέχει επί σκηνής ως «Κυρά των Παραμυθιών», η μυστηριώδης γυναίκα που θα βοηθήσει τα παιδιά να φέρουν πίσω στην καθημερινότητα τα παραμύθια.
Με Μότσαρτ γιορτάζει τα Χριστούγεννα η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 27 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ. 41, επονομαζόμενη και «του Διός», με τη συμμετοχή των σολίστ Μυρσίνης Μαργαρίτη (σοπράνο), Μαίρη Ελεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), Χρήστου Κεχρή (τενόρου) και Πέτρου Μαγουλά (μπάσου). Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Τρεις διαφορετικές παραστάσεις προγραμματίζει, τέλος, για τα Χριστούγεννα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος» που παρουσιάζουν οι Οπερες των Ζητιάνων (25, 26, 28, 29 και 30/12), το «Μαγικό βιολί» της Μαριβίτας Γραμματικάκη (14, 15, 21, 22, 28, 29/12 και 4, 5, 11, 12/1) και «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» (23, 27, 30/12 και 6/1), εμπνευσμένο από την ομότιτλη νουβέλα του Ντίκενς.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk