Κίεβο: Η αστυνομία σπάει οδοφράγματα και διαλύει κατασκηνώσεις διαδηλωτών

«Θέσεις μάχης» έχουν λάβει αστυνομικοί στο Κίεβο κοντά στο δημαρχείο της πόλης, όπου χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι. Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απάντησε θετικά στην έκκληση για διάλογο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που πλήττουν τη χώρα, μετά την απόφαση του Γιανούκοβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Τις κατασκηνώσεις των διαδηλωτών στο Κίεβο διαλύουν αστυνομικοί. Δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις, αν και το κλίμα είναι τεταμένο.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους διαδηλωτές να «υπερασπιστούν» την πλατεία Ανεξαρτησίας, η οποία έχει γίνει επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απάντησε θετικά στην έκκληση για διάλογο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που πλήττουν τη χώρα, μετά την απόφαση του Γιανούκοβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το BBC, αστυνομικοί συρρέουν στην πρωτεύουσα, ενώ ιερείς καλούν τις Αρχές να μην κάνουν χρήση βίας.

Η αστυνομία έχει αρχίσει να σπάει τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές στο νότιο τμήμα του Κιέβου και έχουν περικυκλώσει τις σκηνές των διαδηλωτών. Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι αστυνομικοί σπάνε οδοφράγματα κοντά στα γραφεία της κυβέρνησης σε άλλο σημείο της πόλης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους χώρους γύρω από τα κρατικά κτήρια και θα πρέπει να διαλύσουν τα οδοφράγματα μέχρι την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν το κάνουν αυτό θα τιμωρηθούν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν στις θέσεις τους και προειδοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα βάψει τα χέρια του με αίμα εάν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθήσουν να θέσουν βίαιο τέλος στην αντιπαράθεση.

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Γιανούκοβιτς αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τρεις από τους προκατόχους του την Τρίτη, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός.

Οι διαδηλωτές έχουν δώσει στον Γιανούκοβιτς 48ωρη διορία να παραιτηθεί η κυβέρνηση και απαιτούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η Άστον θα συναντηθεί με όλες τις πλευρές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

«Δεν πρόκειται για επίσημη διαμεσολάβηση, η ΕΕ δεν ισχυρίζεται ότι θα επιλύσει την κρίση, ένα έργο που ανήκει στις ουκρανικές πολιτικές δυνάμεις» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Την Κυριακή, διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις ρωσικές πιέσεις προς την Ουκρανία για μη υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk