Ριζική αλλαγή της Αθήνας, από θερμοκοιτίδες startup μέχρι αναπλάσεις

Ένα πολύπλευρο αναπτυξιακό έργο που στόχο έχει να ξαναζωντανέψει την πρωτεύουσα της χώρας, το Έργο «Αθήνα», θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους πολίτες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.

Ένα πολύπλευρο αναπτυξιακό έργο που στόχο έχει να ξαναζωντανέψει την πρωτεύουσα της χώρας, το Έργο «Αθήνα», θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους πολίτες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.
Η ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα διεξαχθεί στις 11.00 π.μ. στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 984» στην Τεχνόπολη. Πολίτες, ωφελούμενοι και δυνητικά ωφελούμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις προοπτικές που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα στους ίδιους, αλλά και την πόλη.
«Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κάτι για τον καθένα. Είτε είναι επιχειρηματίας που θέλει να δει την επιχείρησή του να ανθεί και πάλι, είτε άνεργος ή άστεγος που ψάχνει μια ευκαιρία για νέα αρχή ή απλά ένα καταφύγιο για τη νύχτα· είτε είναι περιπατητής ή καταναλωτής που θέλει να χαρεί απρόσκοπτα όλα όσα αυτή η πόλη μπορεί να προσφέρει, είτε ακόμα οικογενειάρχης που θέλει να προσφέρει στην οικογένειά του μια καλύτερη ποιότητα ζωής» περιγράφει στο «Βήμα» ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Πάνος Καρβούνης.
Πρόκειται, όπως εξηγεί, για ένα έργο που «φιλοδοξεί να μεταμορφώσει ριζικά και ουσιαστικά όχι μόνο την όψη, αλλά και την ψυχή αυτής της πόλης», εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες: την αναζωογόνηση του αστικού τοπίου, τη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Η πρώτη ελληνική πόλη που επωφελείται απευθείας από κοινοτικούς πόρους
Πρόκειται μάλιστα για ένα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, καθώς για πρώτη φορά δήμος της χώρας διεκδίκησε με επιτυχία κονδύλια απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για την Αθήνα. Ποσό που καλύπτει σχεδόν το 75% του συνολικού προϋπολογισμού των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.
Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε και μια δεύτερη πρωτιά, να οριστεί ως διαχειριστική αρχή αυτών των κονδυλίων, για την καλύτερη και αμεσότερη υλοποίηση του προγράμματος. «Με άλλα λόγια, το έργο «Αθήνα» αποτελεί μια απόδειξη της στήριξης που συνεχίζει να προσφέρει η ΕE στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι για την Ένωση η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα ισότιμο κράτος-μέλος με τα ίδια δικαιώματα όπως όλα τα άλλα» επισημαίνει ο κ. Καρβούνης, μιλώντας στο «Βήμα».
Το «Έργο:Αθήνα» είναι ένα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, τη διαχείριση του οποίου έχει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 72 έργα -αρκετά εκ των οποίων υλοποιούνται ήδη- μέχρι το τέλος του 2014, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα για το 2015. Το πρόγραμμα συνδέεται με όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ώστε η πόλη να γίνει λειτουργική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της.
Από θερμοκοιτίδες startup μέχρι αναπλάσεις
Ενδεικτικά, περιλαμβάνει έργα όπως η δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, δημιουργικής βιομηχανίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών, τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.
Ακόμα, έργα που υποστηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες και άλλα που ανανεώνουν τις υποδομές του δήμου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην Υγεία ή στην Παιδεία, με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και την επέκταση σχολικών συγκροτημάτων.
Για την υλοποίηση αυτών των έργων, αξιοποιούνται το δυναμικό και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ έχουν αναπτυχτεί συνεργασίες με ένα εκτεταμένο δίκτυο φορέων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, ο ΣΕΒ και πολλές ΜΚΟ.
«Η Αθήνα είναι η βιτρίνα»
Με την πεποίθηση ότι η συζήτηση της 12ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για την Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, λέει στο «Βήμα»: «Η Αθήνα είναι η βιτρίνα της χώρας μας, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι το «σπίτι» του μισού πληθυσμού της. Με το έργο Αθήνα, η πόλη που οι περισσότεροι από εμάς αγαπούμε να μισούμε έχει τα δυνατότητα να επανατοποθετηθεί όχι μόνο… στα αισθήματά μας αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό και τουριστικό στερέωμα».
Το απόγευμα της Πέμπτης εκπρόσωποι τεσσάρων ευρωπαϊκών πόλεων (Βιέννη, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ, Λευκωσία) θα συμμετάσχουν σε ένα τρίωρο workshop ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με θέμα «Η αναζωογόνηση της πόλης».
Αυτό έχει στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Αθήνας με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνεργασίες και επικεντρώνεται στις θεματικές της αναβάθμισης της πόλης, της διαχείρισης αποβλήτων, της καινοτομίας και των σχέσεων με την Κοινωνία των Πολιτών.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk