Μια κάμερα ικανή να «βλέπει» μέσα από πυκνή ομίχλη ανέπτυξαν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καινοτόμος κάμερα που θα μπορούσε να ενισχύσει την ορατότητα των οδηγών σε περιοχές όπου παρατηρείται πυκνή ομίχλη ή έντονες βροχοπτώσεις, δημιουργήθηκε με σκοπό τον υπολογισμό των αποστάσεων ακόμη και μέσα από ημιδιάφανα υλικά. Το νέο σύστημα λειτουργεί με τη λογική της αντανάκλασης και είναι σε θέση να αναγνωρίζει κατά πόσο το φως που λαμβάνει ως επιστροφή οφείλεται π.χ. στις σταγόνες της βροχής ή σε ένα προπορευόμενο όχημα.

Μεγαλύτερη ασφάλεια στην άσφαλτο

Το σύστημα χρησιμοποιεί παλμούς φωτός διάρκειας μόλις μερικών εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου σε διαφορετικά μήκη κύματος, με σκοπό την εκπομπή ενός δυαδικού κώδικα. Κατά την αντανάκλαση του φωτός σε κάποιο αντικειμενο, ο συγκεκριμένος κώδικας στέλνεται πίσω στο σύστημα, βοηθώντας το έτσι να υπολογίσει την ακριβή του απόσταση από το όχημα και να δημιουργήσει το τρισδιάστατο μοντέλο του.

Με τον τρόπο αυτόν, η κάμερα είναι σε θέση να «βλέπει» μέσα στην ομίχλη και να αναγνωρίζει για παράδειγμα, αν υπάρχει προπορευόμενο όχημα ή όχι.

Το σύστημα κατά της ομίχλης, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιεί μια τεχνολογία γνωστή και ως Time of Flight, η οποία μετράει τον χρόνο που απαιτεί η αντανάκλαση του φωτεινού σήματος σε ένα αντικείμενο και πάλι πίσω στην κάμερα, για τον τελικό υπολογισμό της απόστασης.

Η διαφορά από παρόμοιες απόπειρες, εντοπίζεται στο γεγονός ότι το νέο σύστημα με τη βοήθεια της νανοφωτογραφίας, είναι σε θέση να αναγνωρίζει κατά πόσο λαμβάνει το διάχυτο φως της ομίχλης που πολλές φορές τυφλώνει τους οδηγούς όταν στέλνουν επάνω του τη δέσμη των φαναριών τους ή το φως π.χ. κάποιου άλλου οχήματος.

«Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική, μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα ημιδιάφανων – π.χ. σταγόνες της βροχής – ή σχεδόν αόρατων αντικειμένων» εξηγεί ο ερευνητής Ασιούτα Καντάμπι. «Μπορούμε για παράδειγμα να υπολογίσουμε το εύρος διάφανων αντικειμένων “βλέποντάς” τα ακόμα και μέσα από ημιδιάφανα υλικά» προσθέτει ο ίδιος.