Λαφαζάνης:Αμεσα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας

Την άποψη ότι «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθήσει αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική εντός Ευρωζώνης, ωστόσο εάν δεχθεί εκβιασμούς, πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του» εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη Δευτέρα, μετά το κείμενο θέσεων που κατέθεσε στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο δημιούργησε αίσθηση.

Την άποψη ότι «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθήσει αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική εντός Ευρωζώνης, ωστόσο εάν δεχθεί εκβιασμούς, πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του» εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη Δευτέρα, μετά το κείμενο θέσεων που κατέθεσε στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο δημιούργησε αίσθηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, ο Π.Λαφαζάνης τόνισε: «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική, ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα εντός της Ευρωζώνης.

» Φυσικά, αν δεχθούμε εκβιασμούς, αν δεχθούμε απειλές, αν μας βάλουν σε εκβιαστικά διλήμματα, ασφαλώς πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού μας προγράμματος, όπως το έχουμε καταθέσει».

Η Αριστερή Πλατφόρμα έσπασε χθες την «εκεχειρία» αρκετών μηνών, καταθέτοντας κείμενο θέσεων, με το οποίο υπενθυμίζει τη θέση της «όχι πάση θυσία στο ευρώ» και επικρίνει τη θέση που τηρεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του κόμματος σε σχέση με την Ευρωζώνη.

«Κάποτε, όταν ήμουν στο ΚΚΕ μού έλεγαν για τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και τους απαντούσα πως αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Τώρα ακούω για τον υπαρκτό ευρωπαϊσμό. Και ρωτώ: ποιον ευρωπαϊσμό; Εδώ το σύμπαν διαλύεται, η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια κι εμείς είμαστε κολλημένοι με το δόγμα του ευρωπαϊσμού;» τόνισε ο Π.Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκησε κριτική στο κείμενο που έφερε προς ψήφιση η ηγεσία του κόμματος, λέγοντας: «Είναι πολύ πίσω. Μια χλωμή, χωρίς ριζοσπαστισμό σύγκρουση, η οποία στην πραγματικότητα τι θα κάνει; Θα χτυπάει τα τύμπανα στην επικίνδυνη Ακροδεξιά! Πως θα αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της Ακροδεξιάς; Με ένα χλωμό λόγο; Τι θα λέμε; Για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος; Να πάμε και σε Πλανητική! Εμείς μεθαύριο θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε σύγκρουση για να προκαλέσουμε ντόμινο ή θα περιμένουμε πότε θα γίνει η Διάσκεψη».

«Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε αποδοκιμασία που ακούστηκε, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη σχεδίου εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε, δε, ότι αν μείνει στα συρτάρια η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Καταλήγοντας, ο Π.Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονήσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας το οποίο πρέπει να τεθεί υπόψη του λαού.

Αριστερή Πλατφόρμα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνεται: «Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».

Παράλληλα, στο κείμενο θέσεων ασκείται κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων.

Στις τοποθετήσεις τους, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν ορισμό νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων.

Αποστάσεις από τη θέση Λαφαζάνη περί δραχμής και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παίρνουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Μηλιός. Με δηλώσεις τους τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή και ότι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι «σεβαστές αλλά μειοψηφικές».

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Παπαδημούλης, τονίσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή.

«Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική» είπε.

Ο κ. Παπαδημούλης προσέθεσε πως «αυτή την ώρα, όμως, και με τη συνδρομή του Π. Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει».

Υπογράμμισε, επίσης: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με σοβαρότητα, με ενότητα και εξωστρέφεια, τότε δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια που θα οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών».

Από την πλευρά του, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στο Mega είπε ότι «οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μηλιός παραδέχτηκε ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ένας διάλογος που όμως δεν φτάνει στο σημείο να αλλάξει τη θέση του κόμματος για παραμονή στο ευρώ.

Σχόλιο της ΝΔ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Αν οι «πλειοψηφικές» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν και αυτές, τότε τι να την κάνεις την «μειοψηφία». Σημερινό ανθολόγιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμισμα της χώρας και την έξοδό μας από την Ευρωζώνη:

  • Καλύβης (ΒΗΜΑ FM): «Συμφωνώ με τον κ. Λαφαζάνη» (δηλαδή για την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ).
  • Μηλιός (Mega): «Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νόμισμα αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται».
  • Βίτσας (Alpha Radio): «Ακύρωση Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, βαθύ κούρεμα, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (προφανώς μονομερώς).

»Ευθέως να μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας: Θέλει τελικά ευρώ ή δραχμή; Θα δημιουργήσει ναι ή όχι «bank run, φτώχεια, δυστυχία και καταστροφή η ενδεχόμενη αμφισβήτηση του ευρώ;».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk