Πόσο πάει ο «λογαριασμός» για τα οικόπεδα

Φόρο από 3 ευρώ ως 9.000 ευρώ το στρέμμα θα πληρώσουν όλοι όσοι διαθέτουν οικόπεδα σε εντός σχεδίου πόλης περιοχές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Φόρο από 3 ευρώ ως 9.000 ευρώ το στρέμμα θα πληρώσουν όλοι όσοι διαθέτουν οικόπεδα σε εντός σχεδίου πόλης περιοχές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ως σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών πλήρωναν μόνο ΦΑΠ στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία των οικοπέδων τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα επιβαρύνονται όχι μόνο με ΦΑΠ αλλά και με «χαράτσι», ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου και την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, καθώς επίσης και τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου.
Την ίδια στιγμή το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων επιβαρύνει και τα ακίνητα που διαθέτουν νομικά πρόσωπα με συντελεστή 5 τοις χιλίοις επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας, ενώ για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο φόρος είναι 2,5 τοις χιλίοις για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Ειδικότερα για τη φορολογία των οικοπέδων λαμβάνεται υπόψη και προσαυξάνεται η αξία στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης.
Το νομοσχέδιο αναφέρει σχετικά ότι, αν στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα, η επιφάνεια του οικοπέδου για την οποία επιβάλλεται ο κύριος φόρος του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων ισούται με το υπόλοιπο της συνολικής επιφάνειας αφού αφαιρεθεί η επιφάνεια του οικοπέδου η οποία αναλογεί στον συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου με βάση τη δόμηση η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο ως εξής:
Επιφάνεια οικοπέδου για την οποία επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ όταν υπάρχει κτίσμα = συνολική επιφάνεια οικοπέδου – επιφάνεια οικοπέδου που αναλογεί στον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου με βάση τη δόμηση που έχει πραγματοποιηθεί.
Οσον αφορά τη φορολογία αγροτεμαχίων, εκεί οι συντελεστές είναι ακόμη χαμηλότεροι σε σύγκριση με τα οικόπεδα, με τον βασικό φόρο να ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο φόρος αυτός προσαυξάνεται ανάλογα με τον συντελεστή θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και τον συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, που ανέρχεται σε 5. Αξίζει να τονιστεί ότι από τον συντελεστή κατοικίας εξαιρείται μόνο η κύρια κατοικία του φορολογουμένου. Μάλιστα και για την κύρια κατοικία υπάρχει περιορισμός να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο περιορισμός αυτός μπήκε για να μη «γλιτώσουν» από τη νέα φορολογία όσοι έχουν βίλες σε αγροτεμάχια στην περιοχή της Μυκόνου ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που φθάνουν σε τετραγωνικά ακόμη και τα 1.000!
Σε περιοχές όπου οι αρχικές βασικές αξίες αγροτεμαχίων είναι πάνω από 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τότε ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα τριπλασιάζεται, ενώ αναφορικά με τις χρήσεις γης ο φόρος περιορίζεται στο 1/10 όταν πρόκειται για δασική έκταση, ενώ για βοσκοτόπια ο φόρος μειώνεται στο μισό. Αντίθετα, στην περίπτωση των καλλιεργειών (μονοετείς ή δενδροκαλλιέργειες) ο φόρος διπλασιάζεται, ενώ για υπαίθριους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυχής ή για εκθέσεις ο φόρος οκταπλασιάζεται.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk