Παπαδημούλης: Δεν μπορεί να γίνει σύνθεση απόψεων στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας»

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».{{{ audio1 }}}

Για το κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, γιατί είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Αλλά το θέμα «ευρώ ή δραχμή» το έχουμε συζητήσει πρόσφατα, στο ιδρυτικό μας συνέδριο, και έχουμε αποφασίσει συλλογικά με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες, τις οποίες εκφράζουμε με πρώτον τον Τσίπρα όλοι μας, όπως οφείλουμε σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Θεωρώ ότι δεν είναι είδηση ότι κάποιοι σύντροφοι έχουν τις δικές τους απόψεις. Αυτό, όμως, που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε έμπρακτα, που οι καιροί και ο κόσμος απαιτούν πολλά πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι χρειάζεται ενότητα, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, έμπρακτος σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων και πριν απ’ όλα εξωστρέφεια και διαρκή εξειδίκευση της δικής μας εναλλακτικής πρότασης.

Όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην κεντρική επιτροπή, στη Βουλή ή σε ένα πανεπιστημιακό συνέδριο στο Τέξας στηρίζονται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και στη συλλογική μας γραμμή και το έχει επιβεβαιώσει αυτό δημόσια και ο κ. Λαφαζάνης και έχουμε απολύτως ξεκαθαρίσει στο ζήτημα αυτό που είναι η θέση μας. Προσδοκούμε λύση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με αλλαγή της αρχιτεκτονικής της, ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αυτή είναι η επιλογή μας για τους λόγους που επανειλημμένα έχουμε εξηγήσει και ο κ. Τσίπρας προσωπικά και όχι η επιστροφή στη δραχμή. Οι άλλες απόψεις είναι σεβαστές, αλλά όλοι οφείλουμε να στηρίζουμε και να σεβόμαστε έμπρακτα τις συλλογικές μας αποφάσεις, διότι να δίνουμε μια σύγχυση τώρα ότι το θέμα παραμένει ανοικτό, αυτό δεν έχει συμβατότητα και προσπαθούν να το αξιοποιήσουν και επικοινωνιακά και πολιτικά οι αντίπαλοί μας. Αν κάποιος νεοδημοκράτης ή πασοκτζής λέει κάτι διαφορετικό από τη γραμμή, αυτό θάβεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό είναι γραμμή (σ.σ.: ό,τι έλεγαν οι βουλευτές για τον Στουρνάρα). Είναι ένα τεράστιο επικοινωνιακό θέατρο, στο οποίο μετέχουν και βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και λούζουν πατόκορφα τον κ. Στουρνάρα με κριτική και μετά έρχονται και ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του και όλοι ξέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας, τεχνοκράτης της εποχής Σημίτη, είναι στη θέση του με εντολή Σαμαρά και στήριξη Βενιζέλου και ψήφο εμπιστοσύνης όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Απάντηση σαφής, ευθεία και σύντομη: ναι, απολύτως (μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ). Γίνονται συλλογικές συζητήσεις, λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις και συλλογικά γίνονται σεβαστές απ’ όλους, που σημαίνει ότι και κ. Λαφαζάνης, που κατέθεσε μια διαφορετική άποψη και είναι σεβαστή, σέβεται και ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος. Έχουν κάποιοι άλλη άποψη για την εσωκομματική δημοκρατία πιθανόν γιατί έχουν συμφέρον. Προφανώς και είναι δεκτές οι διαφορετικές απόψεις μέσα στη Ν.Δ. που είναι πολύ διαφορετικές, από την άκρα δεξιά ως το μεσαίο χώρο ή στο ΠΑΣΟΚ, όπου γίνεται της μουρλής από διαφορετικές απόψεις παρότι διαλύεται. Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πρέπει να διαλυθεί και να διασπαστεί; Ε, λυπάμαι, αλλά θα τους διαψεύσουμε και θα τους απογοητεύσουμε.

Επαναλαμβάνω: στα θέματα της πολιτικής, όπου υπάρχει δυνατότητα για σύνθεση, γίνεται σύνθεση απόψεων και εμείς εργαζόμαστε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το μοντέλο. Και όπου δεν υπάρχει, όπως είναι στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εκεί αποφασίζουμε με πλειοψηφία και η απόφαση της πλειοψηφίας είναι νόμος για όλους μας.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk