Οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής λαμβάνουν μέρος σε μία ημέρα «προσευχής και στοχασμού». Την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα θα παρευρεθεί σε τελετή σε εκκλησία μεθοδιστών στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ εκδηλώσεις στη μνήμη του Μαντέλα έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της ημέρας.

Ο Τζ.Ζούμα κάλεσε τους Νοτιοαφρικανούς να μεταβούν σε στάδια, θρησκευτικές αίθουσες, ναούς και άλλους τρόπους λατρείας και να θυμηθούν τον πρώην ηγέτη τους.

«Θα πρέπει, την ώρα που θρηνούμε, να τραγουδάμε με πολύ δυνατή φωνή, να χορεύουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε να κάνουμε, να γιορτάσουμε τη ζωή αυτού του εκπληκτικού επαναστάτη που κράτησε το πνεύμα της ελευθερίας ζωντανό και μας οδήγησε σε μία νέα κοινωνία. Ας τραγουδήσουμε για τον Μαντίμπα» είπε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Θάμπο Μπέκι που διαδέχθηκε τον Μαντέλα στην προεδρία θα παραστεί σε τελετή μνήμης στη συναγωγή Όξφορντ Σουλ στο Γιοχάνεσμπουργκ, το απόγευμα.

Μία τελετή στη μνήμη του Μαντέλα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής.

    Η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Πρετόρια. Ωστόσο, τη σορό θα έχουν τη δυνατότητα να δουν «επιλεγμένοι διεθνείς επισκέπτες και καλεσμένοι».

    Οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής πραγματοποιούν αγρυπνίες από την Πέμπτη, ημέρα θανάτου του «Μαντίμπα», όπως αποκαλούσαν τον Μαντέλα.

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο σπίτι του στο προάστιο Χιούτον του Γιοχάνεσμπουργκ και στο παλιό του σπίτι στο Σογουέτο, ανάβοντας κεριά και αφήνοντας στεφάνια.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα μεταβούν την Τρίτη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου θα παραβρεθούν στην εθνική επιμνημόσυνη δέηση και θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, τον ήρωα του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η αμερικανική προεδρία δεν κατέστησε σαφές πάντως, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί την προσεχή Κυριακή στις 15 Δεκεμβρίου και στην κηδεία του Μαντέλα, που θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

    Ο Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ, θα συνοδεύονται στο Air Force One από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα. Επίσης και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα μεταβεί στη Νότια Αφρική, αλλά το πρόγραμμα του ταξιδιού του δεν έχει ανακοινωθεί.

    Το Σάββατο η οικογένεια του Μαντέλα έκανε την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση, περιγράφοντας τη δυσκολία των τελευταίων ημερών και της εβδομάδας που έρχεται.

    Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, αντιπτέραρχος Ματανζίμα, παρομοίασε τον πρώην πρόεδρο με δέντρο μπαομπάμπ που έριχνε τη σκιά του και την προστασία του στην οικογένεια Μαντέλα.