«Το σπιτικό µας είναι ανάστατο. Ο πατέρας πάει κι έρχεται κι όλο κουβαλάει.

– Μην ξεχάσεις, Νικολάκη, ανθόνερο για τους κουραµπιέδες παραγγέλνει η µητέρα ενώ ζυµώνει. Τι όµορφα χριστόψωµα και κουλουράκια! Εγώ πηγαινοέρχοµαι στον φούρνο. Εκεί πια δε χωρείς να µπεις. Ολες οι νοικοκυρές µαζεµένες κι όλες φωνάζουν και βιάζονται.

– Πρόσεξε, κυρ Λάµπρο, µη καούν τα ψωµιά µου!

– Πόσα σου χρωστώ, κυρ Λάµπρο;

Ολη η γειτονιά στο πόδι! Μανάβης, χασάπης, έµπορος, όλοι έχουν στολίσει τα µαγαζιά τους».

Ογδόντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που περιγράφει το απόσπασµα του Αναγνωστικού των Ιµβριώτη, Δεληπέτρου και Δούκα «Ο κόσµος του παιδιού» που οι πιστοί αναγνώστες του «Βήµατος» έχετε σίγουρα στη βιβλιοθήκη σας.

Ογδόντα χρόνια και τίποτε δεν έχει αλλάξει: ίδια η παιδική χαρά της προσµονής, ίδιος ο πυρετός των προετοιµασιών, ίδια η γλύκα του γιορτινού τραπεζιού.

Για αυτό το τραπέζι, που χρόνια µετά θα θυµούνται µε νοσταλγία τα σηµερινά παιδιά, φροντίσαµε σε αυτό το τεύχος. Βάλτε στο φούρνο Τη (!) γαλοπούλα του Λευτέρη Λαζάρου, διαλέξτε τη σαλάτα (ή και τις σαλάτες) που τραβάει η όρεξή σας, εµπνεύσεως Γιάννη Λουκάκου, κόψτε κοµµάτι για τον Χριστό και τον ξένο από µια βασιλόπιτα του Σπύρου Αρτελάρη. Ζεστάνετε την ατµόσφαιρα µε τα γλυκά αρωµατικά κρασιά και τα κεράσµατα της Βίκυς Κουµάντου και εντυπωσιάστε α λα ελληνικά µε τα ορεκτικά του Γιάννη Μπαξεβάνη.

Αν, πάλι, θέλετε να πρωτοτυπήσετε, διαλέξτε να σερβίρετε ελάφι, χήνα, πάπια, λαγό, αγριογούρουνο ή και αρνί γεµιστό! Ο Τάσος Μπίκος έχει φροντίσει να καλύψει όλα τα γούστα. Ή πρωτοτυπήστε επιστρέφοντας στις ρίζες. Τολµήστε µια παραδοσιακή συνταγή από τη Θράκη.

Το άφησα τελευταίο: καλωσορίστε τους αγαπηµένους σας ανοίγοντας το γεύµα µε µια τερίνα. Και εµείς καλωσορίζουµε στο περιοδικό µας έναν νέο σεφ µε µια διαδροµή που υπόσχεται πολλά για το µέλλον. Καλώς ήλθες στην παρέα µας, Γκίκα Ξενάκη!

Θερµές ευχές από καρδιάς