Το εξάμηνο των ΑΕΙ κερδισμένο στα χαρτιά

Η μεγαλύτερη «φάρσα» στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης φθάνει τις επόμενες ημέρες στο πολυαναμενόμενο τέλος της.

Η μεγαλύτερη «φάρσα» στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης φθάνει τις επόμενες ημέρες στο πολυαναμενόμενο τέλος της. Στη διάρκειά της η ακαδημαϊκή κοινότητα αφέθηκε να αιμορραγεί επί τρεις μήνες, το αξίωμα του πρύτανη πολιτικοποιήθηκε, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί κονταροχτυπήθηκαν με δημοσίους υπαλλήλους, ομάδες φοιτητών έκλεισαν σχολές, η νομιμότητα παραβιάστηκε από όλες τις πλευρές. Τελικά οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι θα επιστρέψουν κανονικά στις θέσεις τους με πολύπλοκες νομικές «φόρμουλες» που τώρα θα δικαιολογούν μια λύση, την οποία στο τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί της δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν.

«Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι το εξάμηνο να μη χαθεί»
έλεγε χαριτολογώντας προ ημερών έμπειρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στο «Βήμα». «Στο Πολυτεχνείο οι Μηχανολόγοι θα κάνουν μαθήματα ως και τις 24 Δεκεμβρίου» σημείωνε χαρακτηριστικά. Και ποιοι θα είναι στο αμφιθέατρο για να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα; θα αναρωτιόταν ένας καλοπροαίρετος συνομιλητής.
Οπως όλα δείχνουν, το εξάμηνο θα σωθεί, αλλά με δύο επιπλέον εξεταστικές περιόδους που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, με μαθήματα μέσα στις γιορτές, χωρίς την ενδιάμεση εβδομάδα μεταξύ εξαμήνων που προέβλεπε η διαδικασία, χωρίς διακοπές πριν από το τέλος Ιουλίου. Αποτελεί αυτό όμως εικόνα ακαδημαϊκού ιδρύματος ή απλώς μια αμφιλεγόμενη πολιτική νίκη; «Ας σωθεί, και ας σωθεί όπως και να ‘ναι» σχολίαζε φοιτητής στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος υπολόγιζε τα… απαιτούμενα των σπουδών του.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την απεργία τους ύστερα από πολύωρες συνομιλίες με τον υπουργό Παιδείας, εκτιμώντας ότι με την επιλογή της «διαϊδρυματικής κινητικότητας» θα επιστρέψουν σύντομα όλοι στις θέσεις τους. Οπως όλα δείχνουν, πλην απροόπτου, στη γενική συνέλευση που έχει προσδιοριστεί για αύριο Δευτέρα, το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αποφασίσουν το ίδιο. Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως λένε πολλοί, ίσως είχε ήδη γίνει αν δεν είχαν προηγηθεί η παραπομπή του πρύτανη του ιδρύματος στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και το ερώτημα προς τη Σύγκλητο για το αν πρέπει να τεθεί σε αργία. Η κίνηση αυτή πόλωσε το κλίμα και συσπείρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι στο υπουργείο Παιδείας, με τα δικά της λάθη να περνούν σε δεύτερο πλάνο.
Λάθη και παραγραφές


Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, προερχόμενος από την – κεντροαριστερή – πλειοψηφούσα παράταξη στον σύλλογο των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Σακάτος, κατατέθηκαν ήδη προτάσεις για την επιστροφή όλων των υπαλλήλων του Καποδιστριακού στις θέσεις εργασίας τους, για την παύση πειθαρχικής και κάθε άλλης δίωξης του πρύτανη και των συναδέλφων τους που δεν απογράφηκαν, όπως και να μην υπάρξει κανένας άνεργος από τους συναδέλφους. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαρίας Τριγάζης μιλώντας στο «Βήμα» έκανε λόγο για «οργή των υπαλλήλων από την αδιαλλαξία που επέδειξε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιτέθηκε στον πρύτανη του Ιδρύματος ρίχνοντας έτσι ένα αναμμένο σπίρτο στη βενζίνη».
Μετά τις εξελίξεις αυτές, φοιτητές και υπουργός Παιδείας θα κάνουν… ήσυχα Χριστούγεννα, ενώ και τα οκτώ πανεπιστήμια της χώρας θα καταρτίσουν, έστω και εκ των υστέρων, οργανογράμματα με τις ελλείψεις τους σε προσωπικό, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας. Φυσικά τα αποτελέσματα της απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων σε Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι λίστες μοριοδότησης που στάλθηκαν στο ΑΣΕΠ πλήρεις λαθών αναμένεται να… παραγραφούν.
«Εντατικό έτος»


Στο Πολυτεχνείο, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» εκπρόσωποι της διοίκησής του, θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες η τριμελής επιτροπή ακαδημαϊκών που θα μελετήσει το θέμα και θα αιτηθεί προς το υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των κενών θέσεων. Στις έξι σχολές του το εξάμηνο έχει σωθεί, στις άλλες τρεις, εφόσον οι καταλήψεις τους σταματήσουν σύντομα, αναμένεται ότι επίσης θα σωθεί με τις επιπλέον εξεταστικές περιόδους που έδωσε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Παιδείας. Ετσι το ακαδημαϊκό έτος αναμένεται να τελειώσει εφέτος κανονικά στις 20 Ιουλίου. «Θα είναι ένα έτος εντατικό» λέει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Μετσοβίου κ. Σίμος Σιμόπουλος.
Πάντως, όπως λέει μέλος της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που έχει ορίσει νομοθετικά ότι κάθε εξάμηνο κρατάει αυστηρά 13 εβδομάδες καθώς στα περισσότερα πανεπιστήμια διαρκεί 11-12 εβδομάδες με μια σχετική ευελιξία ανάλογα με τα προγράμματά του.

Παγωμένα αμφιθέατρα
Στα έξι από τα οκτώ πανεπιστήμια που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα (με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει κανονικά, ενώ έχουν γίνει και οι εξετάσεις τους. «Εχουμε ξεκινήσει μαθήματα αλλά σε παγωμένες αίθουσες» λέει στο «Βήμα» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος. «Η επόμενη ημέρα, όπως είχαμε προειδοποιήσει, είναι η χειρότερη. Δεν έχουμε τεχνικούς θέρμανσης καθώς όλο το τεχνικό προσωπικό μπήκε σε διαθεσιμότητα, δεν λειτουργούν οι βιβλιοθήκες καθώς δεν έχουμε πλέον βιβλιοθηκονόμους, δεν έχουμε φύλακες».

«Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας είχαν έρθει την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν να κάνουν μαθήματα στο γραφείο του πρύτανη επειδή δεν είχαν θέρμανση»
λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος. Οπως αναφέρει εκπρόσωπος του ιδρύματος, δεν έχει ωστόσο απομακρυνθεί κανένας από τους συγγενείς καθηγητών ή «υπόπτους» για είσοδο στο πανεπιστήμιο με κομματικά η πελατειακά κριτήρια.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών επίσης αύριο, Δευτέρα, έχει ορισθεί νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν οι διοικητικοί υπάλληλοί του την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι καταλήψεις στο κτίριο διοίκησης έχουν σταματήσει, όπως λέει ο πρύτανης κ. Γ. Παναγιωτάκης. «Είχαμε προβλήματα αλλά κάναμε κανονικά μαθήματα όλες τις προηγούμενες ημέρες» λέει. Το ίδιο ίσχυε για τα πανεπιστήμια Οικονομικό Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Κρήτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk