28,5% σε δείγμα εφήβων της χώρας μας (ηλικίας 11 – 15 ετών) ανέφεραν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή σε σχετική έρευνα (ΕΠΙΨΥ).
86,3% των εφήβων ανέφερε χρήση προφυλακτικού ως μέσου αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
22% των εφήβων δήλωσαν ωστόσο ότι η τελευταία σεξουαλική επαφή τους ήταν χωρίς καμία προφύλαξη!
Κρέας, χόρτα και… ιδρώτας
Είναι γνωστά τα περί παστουρμά και δυσώδους ιδρώτα. Αλλά πόσο μπορεί να επιδράσει η διατροφή μας στη μυρωδιά του ιδρώτα μας; Για να απαντηθεί το ερώτημα έχουν γίνει και πειράματα τα οποία στόχο είχαν να συγκρίνουν το άρωμα του ιδρώτα χορτοφάγων και κρεατοφάγων. Ετσι το 2006 στην Πράγα για δύο εβδομάδες μια ομάδα φοιτητών τρεφόταν μόνο με λαχανικά και μια άλλη μόνο με κρέας. Στη συνέχεια, δείγματα από τον ιδρώτα των μελών κάθε ομάδας δόθηκαν σε μια τρίτη ομάδα, γυναικών, για να εκφράσει τη γνώμη της. Η ετυμηγορία της ήταν ότι ο ιδρώτας των χορτοφάγων είχε πολύ πιο ήπια μυρωδιά. Οι δύο ομάδες άλλαξαν αμοιβαία διατροφή και τα αποτελέσματα έδειξαν την ίδια τάση. Επίσης στην ερώτηση ποια μυρωδιά τούς φαινόταν πιο ανδρική απάντησαν ότι δεν διέκριναν κάποια διαφορά.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Να δώσω στη γάτα λίγη σοκολάτα και στο κυνηγόσκυλο ένα καφεδάκι;

Ωραία θα ήταν να μοιραζόμασταν στη βεράντα με το αγαπημένο μας κατοικίδιο κάτι από αυτά που τρώμε. Αλλά δεν ισχύει για τα ζώα ό,τι και για τους ανθρώπους, και οι δικές μας λιχουδιές μπορεί να μην ενδιαφέρουν τα κατοικίδιά μας ή ακόμη και να τους κάνουν κακό. Ετσι οι μεν γάτες δεν έχουν καν γευστικούς κάλυκες για το γλυκό και αυτή η γεύση τις αφήνει εντελώς αδιάφορες, ενώ το βασικό συστατικό της σοκολάτας, το αλκαλοειδές θεοβρωμίνη, έχει από τον οργανισμό τους την ίδια αντιμετώπιση με την καφεΐνη.
Στην ουσία πρόκειται για ελαφρά δηλητήρια τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός με τα κατάλληλα ένζυμα που διαθέτει τα απομακρύνει σαν ακίνδυνες ουσίες. Οι σκύλοι και οι γάτες όμως το κάνουν αυτό με τριπλάσια δυσκολία. Γι’ αυτό μάθετε τα κατοικίδιά σας όταν τους δίνουν σοκολάτα ή καφέ να λένε: Μου το απαγορεύει ο γιατρός!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ