Τι τρέχει με τον κ. Στουρνάρα;

«Ο Στουρνάρας δεν κουνιέται» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των συνεχών επιθέσεων κατά του υπουργού Οικονομικών από ετερόκλητη ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

«Ο Στουρνάρας δεν κουνιέται» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των συνεχών επιθέσεων κατά του υπουργού Οικονομικών από ετερόκλητη ομάδα βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Αντ. Σαμαράς στηρίζει απόλυτα τον κ. Ι. Στουρνάρα και δυσανασχετεί με τις αντιδράσεις που προέρχονται εκ των έσω και διαμορφώνουν εκ των πραγμάτων ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Και αυτό διότι η κριτική που ασκείται στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα επηρεάζει ευθέως την εικόνα της κυβέρνησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα φορτίστηκε πολύ αρνητικά για τον εκσυγχρονιστή υπουργό, εν τούτοις ο Πρωθυπουργός δείχνει με τα όσα λέει πως τον εμπιστεύεται απόλυτα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρενέβη προ ημερών για να επέλθει ηρεμία και να καταλαγιάσουν τα πάθη μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τα όσα είπε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τις Βρυξέλλες για τον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα, αλλά θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών πολλές φορές μιλάει άκαιρα. Οι παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, δημιουργούν αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ αναγκάζοντας τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο να προσπαθούν να… σβήσουν φωτιές!
«Δεν υπάρχει επιστροφή στις παροχές»


«Τι πιστεύουν ορισμένοι; Οτι, αν αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών, θα μεταβληθεί άρδην το τοπίο και θα επιστρέψουμε στο παρελθόν και στην εποχή των παροχών; Ο Στουρνάρας δεν ασκεί προσωπική πολιτική» λένε οι μυημένοι περί των σχέσεων των κκ. Σαμαρά και Στουρνάρα και υπενθυμίζουν τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση της χώρας με την τρόικα.
Βέβαια αναγνωρίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας έχει υποπέσει σε λάθη επικοινωνιακά που δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση. Εξάλλου ο ίδιος δεν είναι πολιτικός και κάνει κινήσεις και προβαίνει σε δηλώσεις που ενοχλούν, όπως η πρόσφατη αναφορά του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. Αυτή η επισήμανσή του υπήρξε αφορμή για να τον επικρίνουν ακόμη και υπουργοί που θεωρητικά είναι πιο κοντά στις απόψεις του, όπως π.χ. ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Πάντως είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική ιστορία, που υπουργός Οικονομικών βάλλεται τόσο έντονα από το βήμα της Βουλής και μάλιστα κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, του κορυφαίου νομοθετήματος της κυβέρνησης.
Αυτή η εικόνα από το Κοινοβούλιο είναι και πρωτοφανής και παράδοξη καθώς από τη μια πλευρά στηρίζεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά από την άλλη πλευρά του ασκείται κριτική για μια σειρά δηλώσεις και αποφάσεις του. Βέβαια, είναι και βολικό, κυρίως για τους νεοδημοκράτες, διότι ο κ. Στουρνάρας δεν είναι κομματικός και άρα θεωρούν ότι έχουν το παραταξιακό δικαίωμα να του επιτίθενται.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τα σενάρια περί αντικατάστασής του και επιμένουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, όπως λένε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, «όσα συζητούνται είναι αστειότητες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Παράλληλα αναδεικνύεται το επιχείρημα ότι «εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και όσο υπάρχει σε εξέλιξη το ζήτημα για τη λύση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος δεν μπορεί κανείς να συζητεί σοβαρά αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.
«Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος»


«Ανεξάρτητα από τη στήριξη του Πρωθυπουργού, υπάρχει μείζον θέμα με την αποδυνάμωση και απονομιμοποίηση του κ. Στουρνάρα, που κρίνεται πλέον ως ο πιο αδύναμος κρίκος» λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ για τον βασικό υπουργό του δικομματικού συνασπισμού. Αλλοι βουλευτές και υπουργοί που θεωρούνται πιο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ευθέως ότι οι επιθέσεις κατά του κ. Στουρνάρα δημιουργούν πρόβλημα στον κ. Σαμαρά. «Ας μη γελιόμαστε, υπονομεύουν ευθέως την κυβερνητική προσπάθεια υπό τον κ. Σαμαρά και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως» σημειώνουν.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι έκρυθμη και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές – όπως κάνουν και οι συνάδελφοί τους του ΠαΣοΚ – στέλνουν στην… «πυρά» τον κ. Στουρνάρα, ενώ την παραμονή της ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, δηλαδή η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη, τους καλούσε να τον καταψηφίσουν ρίχνοντας επί της ουσίας την κυβέρνηση.
Στην «πρώτη γραμμή»της κριτικής, εκτός από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα για τη φορολογία ακινήτων) και τον κ. Ν. Κακλαμάνη, που έχουν βασικές διαφορές με την «πολιτική Στουρνάρα», υπάρχουν όσοι χαρακτηρίζονται «καραμανλικοί».

«Μην κοιμηθείτε ήσυχοι γιατί θα παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό και τις ενδεχόμενες αναθεωρήσεις του»
είπε ο κ. Κακλαμάνης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν τελειώνουν εδώ τα βάσανά σας διότι περιμένουμε τον φόρο ακινήτων».
Κύμα επιθέσεων στη Βουλή


Η περίπτωση του κ. Σταϊκούρα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι είναι πρόσωπο που εμπιστεύεται ο κ. Σαμαράς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κινούμενος στη γραμμή των βουλευτών της ΝΔ, έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τον κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση.
Τον κ. Στουρνάρα στόχευσε ως και ο εισηγητής της ΝΔ επί του προϋπολογισμού κ. Στ. Καλογιάννης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον φόρο ακινήτων, ενώ ενστάσεις και κριτική έχουν ασκήσει και υπουργοί όπως ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, αλλά και βουλευτές όπως οι κκ. Μ. Βορίδης, Ευρ. Στυλιανίδης και Κ. Μαρκόπουλος.
Σκληρή ήταν και η κριτική από τον κ. Α. Ψυχάρη με αφορμή τη γνωστή δήλωση περί μη υπερφορολόγησης, ο οποίος του συνέστησε, «αντί να λέει τέτοιες θεωρίες, να καταθέσει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο».
Να επανεξετάσει τον φόρο στα ακίνητα κάλεσε τον κ. Στουρνάρα ο κ. Αργ. Ντινόπουλος, ενώ αντίθετος στη λήψη νέων μέτρων εμφανίστηκε και ο κ. Αν. Νεράντζης, ο οποίος τόνισε ότι «τυχόν νέα μέτρα θα σήμαιναν δήμευση, κάτι που δεν ανέχεται και δεν αντέχεται».
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του «καραμανλικού» κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται περαιτέρω φορολόγηση – ούτε ηθικώς ούτε πολιτικώς. Ο έτερος «καραμανλικός» κ. Γ. Βλάχος σημείωσε ότι «τυχόν αστοχία θα σημαίνει νέα μέτρα μη αποδεκτά από την κοινωνία που θα δείξουν ως υπευθύνους αυτούς που συνέταξαν τον προϋπολογισμό».
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε ακόμη και η τοποθέτηση του κ. Μ. Βολουδάκη, που είναι κοντά στο σύστημα του Μαξίμου, ο οποίος είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και καταφέρθηκε κατά του κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk