Στήνουν αντίσκηνο κατά υποκλοπών στο Μαξίμου

Αντίσκηνο στο Μαξίμου στήνει η ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύει από υποκλοπές τον κ. Αντώνη Σαμαρά και άλλους πολιτικούς.

Αντίσκηνο στο Μαξίμου στήνει η ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύει από υποκλοπές τον κ. Αντώνη Σαμαρά και άλλους πολιτικούς. Ο Πρωθυπουργός όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης θα «κατασκηνώνουν» πλέον μέσα στα γραφεία τους ή σε επισκέψεις τους προκειμένου οι ξένες μυστικές υπηρεσίες να μην υφαρπάζουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Ακολουθώντας την τακτική του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα οι έλληνες αξιωματούχοι ετοιμάζονται να αγοράσουν από αμερικανική εταιρεία μια ειδική «σκηνή» μέσα από την οποία τα πολιτικά πρόσωπα θα μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο χωρίς να τους ακούνε τι λένε.
Το μικρό… κάμπινγκ της κυβέρνησης, που κοστίζει περίπου 11.000 ευρώ, αναμένεται να θωρακίσει τις συσκέψεις και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των στελεχών της. Με τους κυβερνητικούς παράγοντες να μετατρέπονται σε… νομάδες για να εξασφαλίζεται το πολύπαθο απόρρητο επικοινωνιών.
Υφασμάτινος «κλωβός ασφαλείας»


Η τέντα-αντίδοτο στις υποκλοπές διαθέτει ένα υλικό ενισχυμένου υφάσματος με ειδικές ίνες, το οποίο δημιουργεί έναν χαλαρό «κλωβό ασφαλείας» που δεν επιτρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε ακρόαση συνομιλιών. Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε έλληνας αξιωματούχος, «κανονικά για να εξασφαλιστεί τέτοιου είδους θωράκιση οι ομιλητές θα έπρεπε να μπαίνουν σε ένα υπερενισχυμένο μεταλλικό κιβώτιο σαν θησαυροφυλάκιο, να κλείνουν την πόρτα και να μιλούν εκεί. Αυτό βεβαίως είναι ανέφικτο αλλά αναπληρώνεται από την πατέντα του αντίσκηνου ασφαλείας με την ειδική υφή. Το ύφασμα στηρίζεται σε ειδικές ράβδους αλουμινίου, το πάτωμά του έχει ενίσχυση βινυλίου, ενώ διαθέτει και συστήματα φωτισμού, εξαερισμού αλλά και air condition. Μπορεί να στηθεί μέσα σε 15 λεπτά στο χώμα, στο δάπεδο ή ακόμη και σε ένα πεζοδρόμιο. Το σημαντικότερο ίσως γι’ αυτό το «επικοινωνιακό καταφύγιο» είναι ότι μπορεί να μεταφερθεί σε μια τσάντα, σαν εκδρομικός σάκος».
Η πρώτη παρουσία του «αντίσκηνου ασφαλείας» έγινε γνωστή στο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στη Λατινική Αμερική το 2011, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα φαινόταν σε φωτογραφίες να μιλάει μέσα από αυτό ενώ βρισκόταν σε σουίτα ξενοδοχείου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Λίγες ημέρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος μπήκε πάλι στην «τέντα του απορρήτου» στο Ελ Σαλβαδόρ, η οποία είχε μετατραπεί σε αίθουσα συσκέψεων σαν να επρόκειτο για πολεμικές επιχειρήσεις στο κέντρο της ερήμου.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες, τέτοιου είδους συστήματα κατά των υποκλοπών είχαν χρησιμοποιήσει αρχικά στελέχη της CIA και κυρίως όταν επισκέπτονταν το Ισραήλ, όπου θεωρούσαν ότι οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τις τεχνικές δυνατότητες να υποκλέπτουν με χαρακτηριστική ευκολία τις συνομιλίες τους.
Ετσι η συνοδεία του αμερικανού προέδρου ή και άλλων επισήμων δεν θα διαθέτει μόνο αδρανοποιητές κινητών στους χώρους γύρω από το σημείο κίνησής του, συσκευές εντοπισμού εκρηκτικών ή και ειδικά τηλέφωνα για κρυπτογραφημένες συνομιλίες· πλέον θα διαθέτει και την ειδική τέντα προστασίας από κάθε επίδοξο ακροατή των συνομιλιών του.
Κάν’ το όπως ο Ομπάμα


Το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες και οι ελληνικές υπηρεσίες, που φέρονται να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο συνεννοήσεων για την αγορά του «αντίσκηνου».
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για υποκλοπή από την NSA των συνομιλιών και ελλήνων πολιτικών οδηγεί τα στελέχη των διωκτικών αρχών στην απόκτηση συστημάτων «επικοινωνιακής άμυνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική αγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω των σχετικών με την ασφάλεια των επισήμων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., παρ’ ότι επισήμως η αποτροπή υποκλοπών σε βάρος πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων είναι έργο της ΕΥΠ.
Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, το τελευταίο θέμα συζήτησης είναι η χωρητικότητα της «τέντας» και αν τελικά υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης μέσα σε αυτήν και μικρών μονάδων air condition.

Μυστικά όπλα
Οι αλεξίσφαιρες κουβέρτες και οι απορροφητήρες της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικά βαν με μικροκάμερες πίσω από καθρέφτες, συσκευές υφαρπαγής δεδομένων από κινητά, «κουβέρτες» για προστασία από ένοπλες επιθέσεις είναι ορισμένα από τα μυστικά όπλα της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως για την προστασία των επισήμων. Ειδικό σύστημα «απορρόφησης» όλων των δεδομένων – ακόμη και αυτών που έχουν διαγραφεί – μέσα από κινητά τηλέφωνα και φορητές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και άλλες διωκτικές υπηρεσίες. Το φορητό σύστημα (μεγέθους περίπου 15×15 εκατοστών) καταγραφής στοιχείων από κινητά τηλέφωνα έχει κόστος περίπου 15.000 ευρώ και έχει αγορασθεί «ατύπως» από τις ελληνικές Αρχές. Οπως λένε τα στελέχη της Αστυνομίας, «μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα τι έχει ένα κινητό που εντοπίζουμε, ακόμη και αν αυτό δεν έχει μπαταρία. Ετσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα πορίσματα των εργαστηρίων και ξέρουμε αμέσως τον κύκλο των επαφών και των συνεννοήσεων των υπόπτων». Για την ασφάλεια επισήμων οι διωκτικές Αρχές διαθέτουν μία αλεξίσφαιρη «κουβέρτα». Αποκτήθηκε εν όψει της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2012 στην Αθήνα ύστερα από συνεννοήσεις με ρώσους αξιωματούχους. Πρόκειται για ένα σύστημα που μοιάζει σαν κουβέρτα και λειτουργεί σαν παραβάν με το οποίο περιβάλλεται αμέσως ο στόχος μόλις ακουσθεί πυροβολισμός ή αντιληφθεί κάποιος ότι εκδηλώνεται κάθε είδους ένοπλη επίθεση. Η «VIP blanket» («Κουβέρτα για προστασία επισήμων» είναι η ονομασία της) έχει βάρος περίπου 4,7 κιλά, μεταφέρεται σε χαρτοφύλακα και κοστολογείται 2.000 ευρώ. Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει ειδικές μικροκάμερες που χρησιμοποιούνται κυρίως για παρακολουθήσεις αντιεξουσιαστών και είναι ενσωματωμένες σε οχήματα σταθμευμένα κοντά σε «χώρους ενδιαφέροντος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk