Μήνυμα από τον υπουργό Οικονομικών: «Θέλω να είμαι χρήσιμος, όχι αρεστός»

«Εχω βαρύ καθήκον, δεν μπορώ να αλλάξω πολιτική γιατί έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους. Θέλω να είμαι χρήσιμος, όχι αρεστός».

«Εχω βαρύ καθήκον, δεν μπορώ να αλλάξω πολιτική γιατί έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους. Θέλω να είμαι χρήσιμος, όχι αρεστός».
Το μήνυμα αυτό στέλνει στους βουλευτές της συμπολίτευσης που έχουν ανεβεί στα… κεραμίδια εν όψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον νέο φόρο των ακινήτων τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας προς «Το Βήμα» δηλώνει: «Μια στροφή μάς έμεινε ακόμη για να πιάσουμε τους στόχους και να πάμε στη μεγάλη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να μειώσουμε το χρέος και να βγούμε οριστικά από την κρίση».
Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τα «ομαδικά πυρά» βουλευτών για τις θέσεις του ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι κάποιοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) πληρώνουν φόρους και σηκώνουν βαρύ φορτίο και κάποιοι όχι. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του στη «Liberation», όπου υπογράμμισε ότι η μέση φορολόγηση είναι στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά τα έσοδα είναι χαμηλότερα, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες, όπως π.χ. οι αγρότες, που θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά το 2015, οι εφοπλιστές κ.ά.
Θεωρεί δεδομένη την πολιτική στήριξη από τον Πρωθυπουργό, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει πίεση προς την Ελλάδα από όλους προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί λήξαν το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του ζήτησε συγγνώμη, και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του στο περιθώριο της συνάντησης με την Κομισιόν και τον πρόεδρο Μανουέλ Μπαρόζο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θέτει στόχο να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος (review – έχει ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο) ως το τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk