Καινούργια στέκια για φαγητό και ποτό, νέα εμπορικά κέντρα που φέρνουν τον αέρα της μόδας από την Ιταλία και την Ισπανία και θυμίζουν περισσότερο ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και τη μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα για περίπατο, ποδήλατο, γυμναστική, κουβέντα και… κουλτούρα απέκτησαν οι Θεσσαλονικείς. Η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (έκτασης 5.000 χλμ.) προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας στην πόλη, ενώ ξαφνιάζει όλους όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στη συμπρωτεύουσα.
Παρά τον δυνατό Βαρδάρη, οι Θεσσαλονικείς έχουν ζεστάνει την αγορά και η πόλη ανεβάζει ταχύτητα στην οικονομία. Οπως μαρτυρούν επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας, από τον Σεπτέμβριο τα εμπορικά καταστήματα και οι χώροι φαγητού, ποτού και διασκέδασης έχουν μεγαλύτερη κίνηση, ενώ «ξεπετάχθηκαν» νέα μικρά και μεγάλα καταστήματα. «Η κρίση έφερε λουκέτα, αυτή την περίοδο όμως επαναδημιουργούνται νέα σχήματα, προσαρμοσμένα στο πνεύμα της εποχής. Εμφανίζονται νέοι παίκτες ή αναπτύσσονται επιτυχημένα σχήματα» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Δαμιανίδης, πρόεδρος του ομίλου Patafritas, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει 19 εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως «Λάδι Ρίγανη», «Γύρος Προεδρικός» κτλ.
Τον Σεπτέμβριο ο επιχειρηματίας άνοιξε ένα νέο κατάστημα θαλασσινών, το «Karabourno», στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, το οποίο έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κρίσης, ήτοι πιο προσιτές τιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται σοβαρές προσπάθειες από υγιείς εταιρείες με πιο οικονομικές προτάσεις στην εστίαση, ενώ σημειώνεται και relocation, δηλαδή μεταφορά καταστημάτων σε νέους χώρους, σε πιο καλά σημεία, με μικρότερα μισθώματα.

Η κινητικότητα δεν σταματά στον χώρο της εστίασης, αφού νέα σχέδια και σχήματα υλοποιούνται και στο λιανεμπόριο, παρ’ όλο που κλείνουν ιστορικά ονόματα όπως ο Φωκάς.
Νέο Attica στην Τσιμισκή


Η Αttica Department, που διαχειρίζεται τα πολυκαταστήματα Attica, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει ένα νέο Attica στο κτίριο της οδού Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στέγαζε το πολυκατάστημα «Fokas». Αυτή η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας του νέου πολυκαταστήματος αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2014, δύο μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του πολυκαταστήματος Αttica στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Αttica Department κ. Κ. Λαμπρόπουλο, η Θεσσαλονίκη και δη το κέντρο της πόλης αποτελεί στρατηγικό στόχο της εταιρείας, ενώ επισημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί ένα κλίμα σταθεροποίησης και αισιοδοξίας. Οι πωλήσεις του Attica στο Mediterranean Cosmos εμφάνισαν αύξηση 25% το 11μηνο του 2013, ενώ το νέο Attica εκτιμάται ότι θα έχει κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
Νέα επένδυση από την Η&Μ


Ενας ακόμη μεγάλος όμιλος –και μάλιστα πολυεθνικός –που επέλεξε τη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο για ανάπτυξη είναι η αλυσίδα ένδυσης H&M. Η Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική πόλη με δικό της παλμό και προσωπικότητα, γι’ αυτό και η H&M αποφάσισε να ανοίξει το μεγαλύτερο κατάστημά της (3.800 τ.μ.) στην Ελλάδα, σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της πόλης, και να παρουσιάσει μέσα από αυτό για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη συλλογή ειδών σπιτιού Η&Μ Ηome, όπως τόνισε η διευθύντρια Επικοινωνίας κυρία Μαρίζα Πετράκου. Επιπλέον, για το νέο βήμα η ίδια υπογραμμίζει: «Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι σε σχέση με τη μόδα και υιοθετούν τις τάσεις της Η&Μ με τον δικό τουςτρόπο. Αυτό από μόνο του έχει μια εξαιρετική δυναμική».
Οσον αφορά την αναστροφή κλίματος των καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη, η κυρία Πετράκου ανέφερε: «Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν κάνει τον καταναλωτή πιο απαιτητικό και ενημερωμένο. Το “value for money” είναι σήμερα πιο σημαντικό για τον καταναλωτή παρά ποτέ. Η Η&Μ προσφέρει μόδα και ποιότητα στην καλύτερη τιμή και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που εκτιμούν περισσότερο οι πελάτες μας».
Διείσδυση
Πολυεθνικές επενδύσεις

Αντίθετα με τη μεταποίηση που παρουσιάζει σημάδια κάμψης, ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη και δείχνει τη δυναμική της στο λιανεμπόριο αλλά και τη διαφαινόμενη αναστροφή κλίματος είναι ότι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι επιλέγουν πρώτα αυτή την πόλη για να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και μετά έρχονται στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές.
Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η αλυσίδα καταστημάτων Ikea, οι πολυκινηματογράφοι Village, τα εστιατόρια Apple Bee’s κ.ά.
Επίσης ο δανέζικος πολυεθνικός όμιλος Tiger με πολύ οικονομικά είδη ήρθε στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και απέκτησε καταστήματα πρώτα στη Θεσσαλονίκη το 2010 και στη συνέχεια άνοιξε κατάστημα και στην Αθήνα.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για επέκταση στην Ελλάδα από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους έχει εξήγηση, όπως προσέθεσε ο κ. Θανάσης Σαββάκης, καθώς είναι μια πόλη με αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών προκειμένου να δείξει αν θα επιβιώσει μια επιχειρηματική προσπάθεια.
Ακόμη, οι καταναλωτές είναι εκπαιδευμένοι και έχουν υψηλή αγοραστική αίσθηση, ενώ η συμπρωτεύουσα είναι εύκολα προσβάσιμη από τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Κίνα
Διψούν για ρευστότητα

Η αγορά στο λιανεμπόριο και στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ήτοι χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη καταναλωτική δύναμη, άρα πιο προσιτές τιμές, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ)κ. Θανάσης Σαββάκης, στον κόσμο της βιομηχανίας όμως δεν υπάρχει αλλαγή κλίματος γιατί δεν έχει λυθεί το θέμα της ρευστότητας και της υψηλής φορολογίας. Πρόσφατη έρευνα σε βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας έδειξε ότι το 50% των επιχειρήσεων του Βορρά βρίσκονται στο κόκκινο.

Οι 218 βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου είχαν ζημιές 187 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ως σήμερα έχουν κλείσει περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με έδρα τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι «μικρότεροι» (με τζίρο ως 3 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη και επιχειρήσεις κλάδων με αντοχές, όπως αυτός των τροφίμων – ποτών, αυξάνουν τις ζημιές τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ