Ο θάνατος της μικρής Σάρας

Βαθιά ντροπή νιώσαμε όλοι από τον τραγικό θάνατο της μικρής Σάρας στη Θεσσαλονίκη (επειδή η «ευαίσθητη» ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στο σπίτι της άνεργης μητέρας της και οι δύο περιθωριοποιημένες υπάρξεις

Ο θάνατος της μικρής Σάρας | tovima.gr
Βαθιά ντροπή νιώσαμε όλοι από τον τραγικό θάνατο της μικρής Σάρας στη Θεσσαλονίκη (επειδή η «ευαίσθητη» ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στο σπίτι της άνεργης μητέρας της και οι δύο περιθωριοποιημένες υπάρξεις – μάνα και κόρη – προσπαθούσαν να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, το οποίο τελικά «έπνιξε» την ανήλικη με τις αναθυμιάσεις που εξέδιδε).
Απίστευτη ντροπή όμως νιώσαμε κατ’ αρχάς για τους θλιβερούς πολιτικούς μας που άρχισαν να καβγαδίζουν αδιάντροπα περί των ευθυνών αυτού του θανάτου όταν δεν είχε καν περάσει μία ημέρα από τότε που η παραπάνω νεαρή ψυχή εγκατέλειπε άδικα αυτόν τον κόσμο.
Ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μια ελάχιστης χρονικής διάρκειας «εκεχειρία» για να σεβαστούν τον θάνατο της μικρής!
Και όλα αυτά τα απαράδεκτα μας θυμίζουν το σκηνικό που περιγράφει ο Φλομπέρ σε ένα βιβλίο του, όπου η φτωχή Εμα έχει μόλις πεθάνει και πάνω από τη σορό της ο φαρμακοποιός και ο ιερέας αρχίζουν να καβγαδίζουν ξετσίπωτα για τις πολιτικές κοσμοθεωρίες τους.
Ισως, τελικά, να έχει δίκιο ο φιλόσοφος Enzensberger που λέει ότι η είσοδος στην πολιτική σημαίνει ουσιαστικά ένα πράγμα: να αποχαιρετάς τη «ζωή» και την ανθρωπιά!
Και ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει σε αυτή τη μαξιμαλιστική – και χωρίς όρια – αντιπολίτευση που εκμεταλλεύεται και υπόσχεται τα πάντα για να πάρει την περίφημη κυβερνητική εξουσία.
Στο ίδιο ακριβώς απαράδεκτο κλίμα όμως εντάχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την απάντηση που έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Βεβαίως, αν τηρούσαμε την παραπάνω εκεχειρία στις πολιτικές διαμάχες μας, θα μπορούσαμε ύστερα πιο νηφάλια να σκεφθούμε για τα αίτια του θανάτου της μικρής Σάρας.
Και πιστεύω ειλικρινά ότι πίσω από το παραπάνω τραγικό γεγονός κρύβονται και άλλα ανθρώπινα δράματα που πρέπει να προλάβουμε προτού εξελιχθούν, γιατί η «ευαίσθητη» ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα περίπου σε 300.000 άτομα (που αδυνατούσαν να πληρώσουν το δρακόντειο «χαράτσι» της)!
Αρα το κράτος αποσύρεται άναρχα και ανεπεξέργαστα από ορισμένους τομείς της κοινωνικής ζωής που ανήκουν στη δικαιοδοσία του (γιατί ο ηλεκτρισμός είναι δημόσιο αγαθό).
Και από έναν υπερτροφικό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα φθάσαμε σήμερα στο σημείο να κόβονται «φέτες» της κρατικής μας οντότητας χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η κοινωνική μας ζωή!
Το συμπέρασμα; Ο θάνατος της μικρής Σάρας πρέπει να προβληματίσει όλους για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk