Γράμματα από την Κύπρο

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την κατάρρευση των τραπεζών της Κύπρου

Γράμματα από την Κύπρο | tovima.gr
Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την κατάρρευση των τραπεζών της Κύπρου και η Μεγαλόνησος, αν καταφέρει να ξεπεράσει τις πολιτικές τριβές για τις ευθύνες της «οικονομικής τραγωδίας», μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα προς την έξοδο από τη δική της κρίση. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η Κύπρος μπορεί και να μη χρειαστεί καν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τη «διάσωσή» της δεδομένου ότι η ύφεση είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις και το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι τόσο μικρό που μπορεί να καλυφθεί με λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ.
Βέβαια στην Κύπρο το πρόβλημα βρισκόταν στις τράπεζες, και εκεί τα μέτρα που δοκίμασαν οι ευρωπαίοι εταίροι «πόνεσαν» αλλά φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Η πραγματική οικονομία απορροφά με τέτοια ταχύτητα τις απώλειες των καταθέσεων και τους κραδασμούς που προκάλεσε το σοκ της προσαρμογής που πολλοί υποστηρίζουν ότι η Κύπρος μπορεί να τα είχε βγάλει πέρα ακόμη και χωρίς μνημόνιο.
Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει τόσο γρήγορα την κυπριακή οικονομία; Θα σταθούμε σε δύο θεσμικές αλλαγές που παρουσίασε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η πρώτη απόφαση είναι να μετατραπούν όλα τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης. Οι άνεργοι που επιθυμούν να λαμβάνουν το επίδομα οφείλουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας ιδιωτικές που τους υποδεικνύουν οι υπηρεσίες απασχόλησης (ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κοινωφελή εργασία). Και όλοι το αποδέχθηκαν. Στη χώρα μας εφαρμόζεται πιλοτικά το ίδιο μέτρο. Δυστυχώς όμως οι άνεργοι οι οποίοι ζήτησαν να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης, σε θέσεις που τους προτάθηκαν, είναι λιγότεροι από 1.000.
Και η δεύτερη κίνηση των Κυπρίων προκειμένου να στηριχθούν η κατανάλωση και η απασχόληση είναι η απόφαση τα καταστήματα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις εργασίας για αυτή την περαιτέρω λειτουργία τους θα καλύπτονται με νέες προσλήψεις.
Ολα αυτά έγιναν με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι πολύ γρήγορα αντελήφθησαν ότι μόνο μέσα από συμμαχίες η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τη δική της κρίση.
Ισως αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για να ξεπεραστούν πολλά από τα δικά μας προβλήματα. Ιδωμεν…
ztsolis@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk