Βιώσιμα δάνεια

Για ακόμα μία φορά ο διάλογος για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και βρίσκεται

Βιώσιμα δάνεια | tovima.gr
Για ακόμα μία φορά ο διάλογος για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και βρίσκεται στην επικαιρότητα γίνεται με απίστευτο λαϊκισμό. Το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων έγινε κυρίαρχο και αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης σε βαθμό που να απειλούνται η συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η σταθερότητα. Αυτό που στην ουσία κάνουν όσοι λαϊκίστικα τάσσονται κατά των πλειστηριασμών είναι να ενισχύουν την κουλτούρα του «δεν πληρώνω» και τον κίνδυνο να χρειαστούν και άλλα λεφτά οι τράπεζες για να στηριχθούν. Και επειδή με τους νέους κανόνες της τραπεζικής ένωσης δεν προβλέπεται διάσωση από το κράτος με χρήματα των φορολογουμένων ή δανεικά, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι καταθέτες.
Χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία να προστατεύει όσους έχουν αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους και ταυτόχρονα να άρει την προστασία απ’ όσους κρύβονται πίσω από αυτούς και εκμεταλλευόμενοι τον λαϊκισμό βάζουν σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της δυσκολίας εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων δεν είναι αν θα επιτραπούν ή όχι οι πλειστηριασμοί. Το θέμα είναι πώς θα γίνουν βιώσιμα τα κόκκινα δάνεια. Γύρω από αυτό θα πρέπει να περιστραφεί η συζήτηση. Διότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση της δόσης δεν είναι η λύση.
Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα με τα στεγαστικά: σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος του δανείου είναι υψηλότερο από την αξία του ακινήτου. Τι σημαίνει αυτό: ότι ακόμα και αν οι τράπεζες πάρουν το ακίνητο και το πουλήσουν σε πλειστηριασμό, δεν καλύπτουν το δάνειο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως ο δανειολήπτης που δυσκολεύεται να πληρώσει δεν έχει κίνητρο να είναι συνεπής, αφού γνωρίζει ότι πληρώνει για κάτι που αξίζει περισσότερο από την εμπορική του αξία. Αν η τράπεζα μειώσει το δάνειο σε επίπεδο που να αντιστοιχεί στην αξία του ακινήτου, τότε ο δανειολήπτης θα έχει κίνητρο να το εξυπηρετεί. Αυτό άλλωστε είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν λόγο να φορτωθούν ακίνητα, γράφοντας ζημιές στους ισολογισμούς τους και να μην ξέρουν τι να τα κάνουν.
Βεβαίως οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις ζημιές που θα προκύψουν από την προσαρμογή των δανείων στο ύψος της αξίας των ακινήτων, οι οποίες σήμερα πλασματικά καλύπτονται. Το θέμα λοιπόν είναι να φτιάξουμε βιώσιμα δάνεια. Δηλαδή το δάνειο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτού που πληρώνει ο δανειολήπτης και να μπορεί να το εξυπηρετεί. Και φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν πλειστηριασμοί για αυτούς που μπορούν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Ετσι, δεν θα αισθάνονται κορόιδα όσοι κάνουν τα πάντα για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
gpapai@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk