Από τον Ασαντ στην Αλ Κάιντα

Ριζική ανατροπή στην ως τώρα ακολουθούμενη από την Ουάσιγκτον πολιτική απέναντι στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει η διαπίστωση ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή

Από τον Ασαντ στην Αλ Κάιντα | tovima.gr
Ριζική ανατροπή στην ως τώρα ακολουθούμενη από την Ουάσιγκτον πολιτική απέναντι στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει η διαπίστωση ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής στην Αλ Κάιντα και σε άλλες εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν τις θυγατρικές της.
Οπως αποκάλυψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», βετεράνοι αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι «έχει φθάσει η στιγμή να αρχίσουμε να συνομιλούμε και πάλι με το καθεστώς Ασαντ», διότι «ο Ασαντ δεν είναι τόσο κακός όσο οι μαχητές του Τζιχάντ που ενδεχομένως θα τον αντικαταστήσουν». Αν όντως ξεκινήσουν οι επαφές αυτές, αυτό θα σημάνει την πλήρη αλλαγή των σημερινών δεδομένων σε αυτή την εύφλεκτη περιοχή, η οποία, αν συνδυαστεί με την ενδεχόμενη επιστροφή του Ιράν στη διεθνή σκηνή, θα πρόκειται για μια εξέλιξη με ιστορικές διαστάσεις.
Ο,τι και αν συμβεί πάντως, το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αποφασίσει να απαγκιστρωθεί βαθμιαία από τη Μέση Ανατολή (καθώς δεν έχει πλέον ανάγκη τα ενεργειακά της αποθέματα) και να ρίξει το βάρος του, όπως ήταν και οι αρχικές προθέσεις του, στη δυναμικά ανερχόμενη περιοχή του Ειρηνικού. Γι’ αυτό και αρνήθηκε να προχωρήσει στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και προτίμησε τη διπλωματική επιλογή σε συμφωνία με τη Ρωσία και γι’ αυτό έκλεισε και την πολυσυζητημένη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Προσπαθεί μάλιστα, εδώ και καιρό, να κάμψει τη γνωστή αδιαλλαξία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να βρεθεί επιτέλους κάποια λύση στο Παλαιστινιακό. Το ερώτημα όμως είναι αν θα τα πετύχει όλα αυτά με ένα Κογκρέσο το οποίο επηρεάζεται άμεσα από το πανίσχυρο φιλοϊσραηλινό λόμπι και που έχει ήδη τρίξει τα δόντια του.
Επόμενο όμως είναι οι εξελίξεις αυτές να έχουν ενισχύσει τη θέση του Ασαντ και είναι χαρακτηριστικό ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν θέτει πλέον ως όρο την αποπομπή του για να παρακαθήσει στην περιβόητη δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης τον ερχόμενο μήνα. Είναι μάλιστα εντυπωσιακή η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού των ανταρτών στρατηγού Ιντρίς ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος προκειμένου να καταπολεμήσει την Αλ Κάιντα! Μεταξύ Ασαντ και Αλ Κάιντα, καλύτερος λοιπόν ο Ασαντ, ο οποίος, αν και έχει χαρακτηριστεί αιμοσταγής, είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι πίσω από την εξέγερση στη Συρία κρύβεται η Αλ Κάιντα, με στόχο την ανατροπή των ευαίσθητων θρησκευτικών και εθνοτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή και την πλήρη επικράτηση ενός σκληροπυρηνικού Ισλάμ. Τώρα φαίνεται να δικαιώνεται, με όποια επακόλουθα μπορεί να έχει η δικαίωση αυτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk