Πασκάλ Λαμί: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας επανάστασης»

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας επανάστασης που πολύ απέχει από το να ολοκληρωθεί» λέει στο «Βήμα» ο Πασκάλ Λαμί,

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας επανάστασης που πολύ απέχει από το να ολοκληρωθεί» λέει στο «Βήμα» ο Πασκάλ Λαμί, επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου από το 2005 ως το 2013 (η δεύτερη θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο) και νωρίτερα ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για το Εμπόριο (1999-2005). Αν και παραδέχεται ότι η επανάσταση αυτή είναι πολύ επίπονη για τους Ελληνες, τονίζει ότι η Ελλάδα έπρεπε ούτως ή άλλως να περάσει από αυτή τη διαδικασία γιατί σε πολλούς τομείς είχε αποκλίνει σημαντικά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο κ. Λαμί θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο, Δευτέρα, για να δώσει ομιλία με θέμα την παγκόσμια διακυβέρνηση και για να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να καθυστερεί τη στιγμή που, υπό την επίδραση της παγκοσμιοποίησης, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης.
Η συνταγή που εφαρμόζεται για να βγει η Ελλάδα από την κρίση δεν φαίνεται να λειτουργεί. Τι πιστεύετε;
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας επανάστασης που πολύ απέχει από το να ολοκληρωθεί. Η κρίση αποκάλυψε ότι η Ελλάδα βρισκόταν μακριά από το μοντέλο μιας ευρωπαϊκού τύπου σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς. Είτε πρόκειται για το πολιτικό σύστημά της είτε για τη δημόσια διοίκηση είτε για το φορολογικό σύστημα είτε για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η δοσολογία χωράει πάντα πολλή συζήτηση. Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα όφειλε, αργά ή γρήγορα, να τεθεί σε διαδικασία μεταρρύθμισης την οποία η κρίση μετέτρεψε σε διαδικασία επανάστασης. Μια επανάσταση είναι μια μεταρρύθμιση που συντελείται με πολύ γρήγορο ρυθμό και υπό πίεση. Συντελείται, συνεπώς, με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος: η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας των νέων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η παραμονή στο ευρώ προϋποθέτει αναγκαστικά ένα σημαντικό κόστος προσαρμογής. Αλλά δεν πιστεύω ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επίπονη».
Μπορεί η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους της;
«Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες που θα κάνουν οι μεν και οι δε. Αλλά δεν είναι αυτό το ουσιώδες ερώτημα. Το ουσιώδες είναι να δούμε αν η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Μόνο το μέλλον θα δείξει. Τα υπόλοιπα αποτελούν ζητήματα που είναι σημαντικά για την πολιτική σκηνή και για τη γερμανική κοινή γνώμη. Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση σε ένα, δύο, τρία, τέσσερα χρόνια ή όχι. Για παράδειγμα, στον τομέα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης απομένουν πολλά να γίνουν».
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, του οποίου υπήρξατε στενός συνεργάτης, πρότεινε το όνομά σας για να διαδεχθείτε τον Μανουέλ Μπαρόζο.
«Ο Ζακ Ντελόρ είναι φίλος επί 30 χρόνια και μου εύχεται κάθε επιτυχία, αλλά προς το παρόν η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκω, οι Σοσιαλιστές, διαθέτει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, τον Μάρτιν Σουλτς (σ.σ.: νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου)».
Η Ευρώπη μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα σύγχρονα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση και την παγκοσμιοποίηση;
«Η κυριαρχία επί της παγκοσμιοποίησης επιτυγχάνεται μέσω της μεγαλύτερης περιφερειακής ολοκλήρωσης. Αλλά η ευρωπαϊκή εμπειρία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Περνά δύσκολες στιγμές αφότου ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 η οποία δοκιμάζει σκληρά αυτή τη διαδικασία της υπερεθνικής ολοκλήρωσης. Γνωρίζουμε καλά από πού προήλθε η κρίση αυτή. Πρόκειται για μια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την έλλειψη παγκόσμιας ρύθμισης για τον πιο παγκοσμιοποιημένο κλάδο απ’ όλους, που είναι ο χρηματοπιστωτικός. Και όμως ο κλάδος αυτός διεπόταν από ανεπαρκείς κανόνες για λόγους που οφείλονται στις αντιστάσεις των Αμερικανών και των Βρετανών τη 15ετία που προηγήθηκε της κρίσης.
Η κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ αποσταθεροποίησε τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, του οποίου το ενεργητικό ήταν πνιγμένο στις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων κρατών. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, όπως είχε πει και ο Ζακ Ντελόρ, ήταν πολύ νομισματική αλλά όχι αρκετά οικονομική. Αυτό έγινε εμφανές στον τρόπο με τον οποίο τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας ολίσθησαν στη διάρκεια όλων αυτών των ετών χωρίς κανείς να ασχοληθεί πραγματικά σοβαρά με αυτό, είτε πρόκειται για τις ελληνικές αρχές είτε για τις κοινοτικές, στις οποίες ανήκα κι εγώ ο ίδιος».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, του οποίου ήσασταν επικεφαλής επί οκτώ χρόνια, δεν έχει υπογράψει καμία παγκόσμια συμφωνία εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Πού οφείλεται αυτό;
«Η ιδεολογική συγκολλητική ουσία των 160 μελών του ΠΟΕ είναι ότι το άνοιγμα του εμπορίου είναι καλό για την ανάπτυξη και την ευημερία. Το εμπόριο είναι πιο ανοιχτό σήμερα απ’ όσο ήταν πριν από οκτώ χρόνια; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Το αποτέλεσμα μετράει και όχι ο τρόπος με τον οποίο φθάνουμε σε αυτό. Δηλαδή, αν φθάνουμε μέσω πολυμερών, περιφερειακών ή διμερών συμφωνιών.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κανόνες του διεθνούς εμπορίου έχουν καταστεί παρωχημένοι και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αυτό προϋποθέτει μια δύσκολη να επιτευχθεί ομοφωνία και μάλιστα σε έναν κόσμο που αναστατώθηκε από την εμφάνιση των αναδυόμενων χωρών που δεν ανήκουν πραγματικά ούτε στον Βορρά ούτε στον Νότο».
Τι θα περιλαμβάνει η ομιλία σας αύριο στην Αθήνα;
«Θα μιλήσω για τα ζητήματα της παγκόσμιας διακυβέρνησης επάνω στα οποία είχα την ευκαιρία να στοχαστώ χάρη στην εμπειρία μου των τελευταίων 30 ετών είτε στις Βρυξέλλες (σ.σ.: έδρα της Επιτροπής) είτε στη Γενεύη (σ.σ.: έδρα του ΠΟΕ). Πώς να βγούμε από την αντίφαση ανάμεσα στα προβλήματα που είναι όλο και περισσότερο παγκόσμια και στη διακυβέρνηση που παραμένει ουσιαστικά τοπική; Θα προσπαθήσω να προτείνω ορισμένες απαντήσεις».
  • Η ομιλία του κ. Λαμί με τίτλο «Η παγκόσμια διακυβέρνηση εκτός λειτουργίας» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk