Iλον Μασκ: Ο επιχειρηματίας της χρονιάς

Ο Iλον Μασκ είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς! Σε ηλικία μόλις 42 ετών ο αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης κέρδισε τον επίζηλο τίτλο που απονέμει το οικονομικό περιοδικό «Fortune»,

Ο Iλον Μασκ είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς! Σε ηλικία μόλις 42 ετών ο αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης κέρδισε τον επίζηλο τίτλο που απονέμει το οικονομικό περιοδικό «Fortune», καθώς «έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μεγιστάνα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων».
Το 2002 ο Μασκ ίδρυσε την εταιρεία Space Exploration Technologies (SpaceX) με αντικείμενο την κατασκευή προηγμένων πυραύλων και διαστημικών σκαφών με απώτερο στόχο την επέκταση της ανθρώπινης ζωής σε άλλους πλανήτες. Το 2008 η NASA υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,6 δισ. δολαρίων με τη SpaceX για την πραγματοποίηση 12 πτήσεων προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) με σκοπό τη μεταφορά εμπορευμάτων, αντικαθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το διαστημικό λεωφορείο.
Στο Διάστημα μετά την απόλυση


Το 2012, η εταιρεία που διοικεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Ιλον Μασκ έγινε η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση παγκοσμίως που κατάφερε να προσαρτήσει εμπορικό διαστημικό αεροσκάφος στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία οι δεσμοί συνεργασίας της SpaceX με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος έγιναν ακόμη πιο στενοί αφού η NASA της ανέθεσε την κατασκευή αεροσκαφών για τη μεταφορά αστροναυτών αυτή τη φορά στο Διάστημα. Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων με διαστημόπλοια της SpaceX θα γίνει το 2015.
Ο Μασκ έδειξε το ταλέντο στην τεχνολογία από τα παιδικά του ακόμη χρόνια. Αυτοδίδακτος στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάφερε να δημιουργήσει έναν κώδικα για βιντεοπαιχνίδια τον οποίο πούλησε σε ηλικία 12 ετών αντί 500 δολαρίων. Η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ήταν η Zip2, η οποία ανέπτυξε και λειτούργησε έναν ηλεκτρονικό οδηγό πόλης για εφημερίδες. Ο Μασκ κατάφερε να πείσει μεγαθήρια του Τύπου όπως οι «New York Times» και η «Chicago Tribune» να χρησιμοποιήσουν τον οδηγό του, ενώ από την πώληση της εταιρείας αποκόμισε 22 εκατ. δολάρια. Το 1999 ίδρυσε την X.com – εταιρεία που παρείχε ηλεκτρονικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών -, από την οποία μάλιστα απολύθηκε το 2007. Πριν όμως, ο Μασκ είχε προλάβει να εξαγοράσει μια μικρή θυγατρική εταιρεία με την ονομασία PayPal.
Μέσα από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και κυρίως λόγω του προσωπικού του οράματος κατάφερε να τη μετατρέψει στη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου για online πληρωμές μεταφορές χρημάτων. Τον Οκτώβριο του 2002 η eBay εξαγόρασε την PayPal αντί 1,5 δισ. δολαρίων.
Σήμερα, εκτός από τη SpaceX ο Ιλον Μασκ είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην Tesla Motors, η οποία κατασκεύασε το πρώτο σπορ αυτοκίνητο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Πρόσφατα ο Μασκ αγόρασε την περίφημη υποβρύχια Lotus Esprit που οδηγούσε ο Ρότζερ Μουρ στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Η κατάσκοπος που με αγάπησε». Στόχος του Μασκ είναι να κατασκευάσει ένα πραγματικό υποβρύχιο αυτοκίνητο, εντάσσοντάς έτσι ακόμη ένα «τρελό» σχέδιο στον κατάλογο με τα επιστημονικής φαντασίας πλάνα του, τα οποία περιέργως πώς, καταφέρνει να κάνει πραγματικότητα.
Είναι ο νέος Στιβ Τζομπς;


Πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν το ταλέντο και τις μοναδικές τεχνολογικές ιδέες του Μασκ με εκείνες του «μυθικού» Στιβ Τζομπς. Είναι πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν ανάμεσα στους δύο επιχειρηματίες και εφευρέτες, ξεκινώντας από το γεγονός ότι και οι δύο δεν οραματίζονται απλά το προϊόν αλλά ολόκληρο το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτό θα αναπτυχθεί.
Το iPod του Τζομπς θα ήταν μια απλή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής χωρίς το iTunes, κατά τον ίδιο τρόπο που τα διαστημικά αεροσκάφη του Μασκ θα ήταν σαν όλα τα άλλα δίχως τις τεχνολογικές καινοτομίες που διαθέτουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί του κλάδου. «Και οι δύο διαιρούν ένα πρόβλημα σε μικρότερα, τα οποία επιλύουν για να ενώσουν εκ συνεχεία τις λύσεις και να επιτευχθεί ο σκοπός τους» δήλωσε στο «Fortune» ο Στιβ Χούβερτσον που γνώρισε καλά και τον Τζομπς και τον Μασκ, καθώς υπήρξε υπάλληλος του πρώτου στη NeXT, ενώ σήμερα μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο συμβουλίου της SpaceX.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk