Οι εξεγερμένοι Ουκρανοί έχουν την TV τους

Ανέλπιστη επιτυχία σημειώνει η ιντερνετική τηλεόραση της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, αφού ξεκίνησε με στόχο να μεταδίδει ένα τοκ σόου την εβδομάδα και σήμερα, λίγες εβδομάδες αργότερα, φθάνει τους 1,5 εκατ. τηλεθεατές.

Ανέλπιστη επιτυχία σημειώνει η ιντερνετική τηλεόραση της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, αφού ξεκίνησε με στόχο να μεταδίδει ένα τοκ σόου την εβδομάδα και σήμερα, λίγες εβδομάδες αργότερα, φθάνει τους 1,5 εκατ. τηλεθεατές. Στο Gromadske.TV στρέφονται οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές που επικρίνουν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Κίεβο και έχουν στήσει σκηνές στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας. Με τη βοήθεια δημοσιογράφων και εθελοντών το κανάλι μεταδίδει όσες ειδήσεις δεν καλύπτουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το «Spiegel» επισκέφθηκε τα γραφεία του Gromadske.TV _ που σημαίνει «Ανοιχτή τηλεόραση» – στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου σε μια απομακρυσμένη γειτονιά του Κιέβου. Μόλις 100 τετραγωνικά μέτρα και με πατώματα από μουσαμά, διαθέτει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Αλλά ό,τι του λείπει σε χρήμα το αντικαθιστά και με το παραπάνω σε δημοσιογραφική πείρα. Το κανάλι είναι δημιούργημα πρώην εργαζομένων στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας οι οποίοι παραιτήθηκαν εξαιτίας της λογοκρισίας από την κυβέρνηση και τους καναλάρχες που ανήκουν στην πανίσχυρη ολιγαρχία της Ουκρανίας.
Ως στούντιο νοείται ένα τραπέζι σε μια γωνία. Από εκεί μεταδίδονται ζωντανά ειδήσεις από τις μεγάλες διαδηλώσεις της Πλατείας Ανεξαρτησίας. Δημοσιογράφοι σχολιάζουν από τους χώρους των διαδηλώσεων. Το κανάλι αγόρασε μερικά iPhone τα οποία χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για να κινηματογραφούν χάρη σε μια εφαρμογή οι ίδιοι τα γεγονότα και να τα στέλνουν απευθείας στο στούντιο. Από εκεί, τεχνικοί βλέπουν σε μόνιτορ τις εικόνες από τους δημοσιογράφους και τροφοδοτούν το ζωντανό πρόγραμμα του καναλιού.
Το Gromadske.TV πληρώνει ενοίκιο 1.470 ευρώ για τον χώρο όπου στεγάζεται. Καμιά εικοσαριά δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην αρχική ομάδα που έστησε το κανάλι το οποίο σήμερα απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως εθελοντές. Αφότου ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσεις, το Gromadske.TV μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στέλνει δημοσιογράφους «ακροβολισμένους» σε πολλά σημεία του Κιέβου για να καλύπτουν τις κινήσεις των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Την ημέρα που το γερμανικό περιοδικό επισκέφθηκε το κανάλι μεταδιδόταν παράλληλα μια συζήτηση από το «στούντιο». Η 30χρονη Τατιάνα Ντανιλένκο, πρώην παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων στο Κανάλι 5, συζητούσε με τους καλεσμένους της για μια επίθεση κατά του γραφείου του προέδρου στην οποία χρησιμοποιήθηκε μια μπουλντόζα. Ολοι οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η επίθεση ήταν προβοκάτσια οργανωμένη από την κυβέρνηση για να κάνει τους διαδηλωτές να φανούν βίαιοι.
Στις 21 Νοεμβρίου, ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής σύνδεσης με την ΕΕ προτιμώντας τους στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Το «Spiegel» ρώτησε στέλεχος του Gromadske.TV αν οι Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους επειδή επιθυμούν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. «Διαδηλώνουν για έναν συνδυασμό από λόγους. Θυμό προς την αστυνομία, που συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν να ήταν εγκληματίες, οργή για τη διαφθορά και βεβαίως ελπίδα για την Ευρώπη», απάντησε η Λιουντμίλα Γιανκίνα.
«Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται»

Η Γιανκίνα δεν είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται ως σύμβουλος σε μια εταιρεία στο Κίεβο αλλά το αφεντικό της τής έδωσε άδεια για να συντονίσει τον στρατό των εθελοντών στο Gromadske.TV. «Ο κόσμος μάς βλέπει διότι μας εμπιστεύεται», πρόσθεσε.
Ο Σεργκέι Αντρούσκο είναι ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του καναλιού. Οπως οι περισσότεροι στο Gromadske.TV, προέρχεται από ένα μεγάλο ουκρανικό κανάλι με περίσσευμα χρημάτων και έλλειψη ελευθερίας. Εργαζόταν στο TVi που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξάρτητο αλλά τον Απρίλιο πουλήθηκε σε επιχειρηματία από το περιβάλλον του υπουργού Ενέργειας. Σύντομα ο Αντρούσκο και άλλοι 30 ρεπόρτερ υπέβαλαν την παραίτησή τους εξαιτίας της λογοκρισίας που υφίσταντο. Αυτοί αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των ιδρυτών του Gromadske.TV.
Το TVi ήταν η εξαίρεση ανάμεσα στα μεγάλα κανάλια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται εδώ και χρόνια στο έλεος διεφθαρμένων πολιτικών και σκοτεινών επιχειρηματιών. Το πιο δημοφιλές, το κανάλι Inter, ανήκει στον ολιγάρχη Ντμίτρο Φίρτας και στον προσωπάρχη του Γιανουκόβιτς, Σεργκέι Λιοβότσκιν. Το Κανάλι 5 ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτρο Ποροσένκο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Gromadske.TV είναι τα έσοδα. Το κανάλι δεν έχει διαφημίσεις προκειμένου να παραμένει ανεξάρτητο από τους ολιγάρχες. Χρηματοδοτείται από δωρεές, εντός και εκτός Ουκρανίας. Το αμερικανικό προξενείο και η Ολλανδία προσέφεραν το αρχικό κεφάλαιο και οι τηλεθεατές 30.000 ευρώ. Αυτά ήταν αρκετά για το ενοίκιο, τα iPhone και μερικές κάμερες. Μέχρι στιγμής κανένας δημοσιογράφος δεν έχει πληρωθεί. Συντηρούνται κάνοντας και δεύτερη δουλειά. Ελπίδα τους είναι το Gromadske.TV να γνωρίσει επιτυχία και πέρα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και να γίνει ο πυρήνας ενός νέου είδους τηλεοπτικής δημοσιογραφίας στην Ουκρανία.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk