Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μαθητές, φοιτητές, φορείς, σωματεία και οργανώσεις προγραμματίζουν συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σήμερα Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και των επεισοδίων που σημειώθηκαν αργότερα στα Εξάρχεια, προσήχθησαν συνολικά 136 άτομα, εκ των οποίων οι 84 στα Εξάρχεια

Τελικά, συνελήφθησαν 7 άτομα, εκ των οποίων τα τρία από τα Εξάρχεια.

22.05: Περισσότερες από 40 οι προσαγωγές.

21:14: Προσαγωγές νεαρών – Αστυνομικοί και ΜΑΤ «χτενίζουν» τα Εξάρχεια.

20:53: Τους νεαρούς κυνηγούν άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, στην περιοχή των Εξαρχείων.

20:45: Καίγεται αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο στην διασταύρωση των οδών Μπενάκη και Τζαβέλα. Η Πυροσβεστική προσπαθεί να προσεγγίσει.

20:35: Δεν υπάρχουν πλέον εγκλωβισμένοι στην πλατεία Εξαρχείων.

20:27: Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Εξάρχεια – Εγκλωβισμένοι πολλοί διαδηλωτές στην πλατεία – Περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από την αστυνομία

20:12: Μικρής έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια με φωτιές και χρήση χημικών από την αστυνομία

19:39: Επιστροφή της πορείας στα Προπύλαια – Διαδηλωτές πηγαίνουν προς την Ομόνοια και τα Εξάρχεια

19:26: Η πορεία επιστρέφει στα Προπύλαια

19:21: Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα – Σύνθήματα αντιφασιστικά και κατά της αστυνομίας

19:13: Κλειστή από τα ΜΑΤ Η οδός Γεωργίου Α’ μπροστά από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στην πλατεία Συντάγματος

18:55:
Η πορεία στα Χαυτεία στρίβει στη Σταδίου – Πάνω από δύο χιλιάδες διαδηλωτές υπό τη συνοδεία των ΜΑΤ στα πλάγια

18:40: Ξεκινάει η πορεία προς το Σύνταγμα

18:16: Κλειστή η Πανεπιστημίου από συγκέντρωση στα Προπύλαια

Η πρωινή συγκέντρωση

15.10: Ανοιχτή η Πανεπιστημίου

14.20: Αποχωρούν κατά ομάδες οι εγκλωβισμένοι στην είσοδο του Πανεπιστημίου

14.00: Τα ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει μικρή ομάδα διαδηλωτών στην είσοδο του Πανεπιστημίου.

13.42: Πέφτουν οι πρώτες χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Κοραή. Γίνονται προσαγωγές. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων.

13.40: Οι συμμετέχοντες στην πορεία επιστρέφουν στα Προπύλαια, όπου στις 15.00 θα γίνει χιπ-χοπ συναυλία.

13.15: Η πορεία έχει φτάσει στο Σύνταγμα.

12.50: Η κεφαλή της πορείας στη διασταύρωση Αιόλου και Σταδίου. Ανά διαστήματα μεθητές πετούν νεράντζια και κροτίδες προς τους αστυνομικούς. Κλειστή η οδός Γεωργίου Α στο Σύνταγμα εμπρός από τα ξενοδοχεία.

12.30: Σε εξέλιξη η πορεία των μαθητών προς τη Βουλή. Η κεφαλή της πορείας στη συμβολή Πανεπιστημίου και Αιόλου. Εκατοντάδες μαθητές παίρνουν μέρος. Αψιμαχίες κατά μήκος της πορείας.


Στις 18.00 έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στο ίδιο σημείο και πορεία από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.
Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε κατά την ώρα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν μία μικρή ομάδα διαδηλωτών επετέθη σε αστυνομικό και τον προπηλάκισε.
Λίγο μετά τις 11.00 περίπου 50 μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, όπου πέταξαν νεράντζια και μια βόμβα μολότοφ, που ανεφλέγη στο οδόστρωμα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο

Οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός παραμένουν κλειστοί από τις 10.00, ενώ έχουν τροποποιηθεί δρομολόγια της ΟΣΥ και έχουν εφαρμοστεί άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μετά τις 12 :00 έκλεισε και η Πανεπιστημίου.

Επί ποδός βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη προς αποφυγήν τυχόν επεισοδίων.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις: στον Βόλο στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στην Καρδίτσα, στην Άρτα κ.α.

Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες μαθητών πήραν μέρος στην πορεία που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Ξηροκρήνης, όπου έγινε η κηδεία της 13χρονης Σάρας που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις στο μαγκάλι που έκαιγε στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη μητέρα της.

Στις 18.00 οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες κινήσεις προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία.

Χανιά

Πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Χανιά. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκέντρωση φορέων της εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, επίσης, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Επίθεση της ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέας Δημοκρατία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζοντας «ακραία» και «προκλητική» την ανακοίνωση των νέων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκδόθηκε για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος γίνεται λόγος για «μόνιμους και αμετανόητους συνηγόρους κάθε ακραίας συμπεριφοράς οι οποίοι υπερασπίζονται και πάλι το άντρο των μολότοφ «Βίλα Αμαλία», το άσυλο της παρανομίας στα πανεπιστήμια και καλούν σε «εξέγερση» αύριο στα δικά τους «Δεκεμβριανά».

»Όμως αυτό αποκαλύπτουν: Πως ό,τι κι αν επιχειρήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο κ. Τσίπρας!», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Θα διαδηλώσουμε και φέτος στις 6 Δεκέμβρη, γιατί η εξέγερση μένει ζωντανή στις μνήμες μας, γιατί τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε και γιατί τώρα πρέπει να νικήσουμε».