Πανεπιστήμιο Αθηνών: Κλειστό αλλά το κράτος πληρώνει

Στην χώρα μας από το Σύνταγμα δόθηκε αυτοδιοίκηση…

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Κλειστό αλλά το κράτος πληρώνει | tovima.gr

Στην χώρα μας από το Σύνταγμα δόθηκε αυτοδιοίκηση στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να μη μπορεί μια κυβέρνηση να επιβάλει την κατεύθυνση που επιθυμεί στην έρευνα αλλά κυρίως στην εκπαίδευση των φοιτητών. Η Συνταγματική αυτή επιταγή υποτίθεται ότι αφήνει το προσωπικό των Πανεπιστημίων να επιλέγεται από τα ίδια τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς πολιτικούς επηρεασμούς. Ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε προφανώς να αποφύγει παραδείγματα αυταρχικών κρατών, τα οποία ασκούσαν ασφυκτικό έλεγχο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσω αυτών στην νεολαία.

Δυστυχώς, η σωστή αυτή συνταγματική επιταγή έχει πλήρως αστοχήσει. Από την μια η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ δεν απέτρεψε την πολιτική διαπλοκή, αλλά και από την άλλη αναπτύχθηκε μια πρωτότυπη διαπλοκή μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αποτέλεσμα της τελευταίας είναι η άκρατη οικογενειοκρατία και η συνδιαλλαγή μεταξύ συνδικαλιστών και ενδοπανεπιστημιακών κέντρων εξουσίας.

Τέλος με πρόφαση το ακαδημαϊκό άσυλο, οι χώροι των Πανεπιστημίων, λόγω ακριβώς και του αυτοδιοίκητου που τους παρέχεται, έχουν μετατραπεί σε χώρους ανομίας. Από την μεταπολίτευση έχει καλλιεργηθεί με έμφαση η κουλτούρα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υπεράνω του Νόμου σε σημείο ώστε οι φοιτητές μας να επιλέγουν ποιους νόμους εφαρμόζουν και ποιους όχι. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν συνεχώς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, πιστεύοντας ότι οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να εκπληρώνουν κάθε απαίτησή τους, αφού οι φοιτητές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν «την κεφαλή της κοινωνίας».

Με αυτά τα μυαλά και αυτές τις αυθαίρετες πρακτικές φτάσαμε τελικά στα σημερινά μας αδιέξοδα. Η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται αυθαιρεσίες στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Δεν μπορεί να πληρώνει για ένα Πανεπιστήμιο όταν αυτό δεν λειτουργεί.

Για την κυβέρνηση, εάν εξαιρεθεί η λύση του «ξαφνικού θανάτου» όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ, κάτι που βέβαια δεν ταιριάζει σε ένα ιστορικό ίδρυμα, τότε δυο λύσεις υπάρχουν πλέον: Είτε να υποχρεώσει σε λειτουργία το Πανεπιστήμιο με την αστυνομική επιβολή, είτε να σταματήσει το κράτος να το επιχορηγεί, για όσο διάστημα είναι κλειστό.

Και επειδή η πρώτη λύση είναι ανέφικτη αφού η διδακτική διαδικασία δεν μπορεί να επιβληθεί με την βία, η μόνη αντίδραση της συντεταγμένης κοινωνίας στο εκπληκτικό φαινόμενο της αυθαίρετης διακοπής της λειτουργίας του ιδρύματος, που παρατηρείται τους τελευταίους τέσσερεις μήνες είναι η διακοπή της επιχορήγησής του.

Το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες των φορολογουμένων και των παιδιών τους, δεν θα είχε συνεχιστεί αν δεν έβρισκε πρόθυμους ηθοποιούς και κομπάρσους μέσα στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Και επομένως λύση δεν μπορεί να δοθεί αν δεν αναγκαστεί από μόνος του ο θίασος να κατεβάσει το έργο.

Και θα το κάνει αμέσως μόλις αντιληφθούν όλοι οι συντελεστές, ότι ανέξοδες αυθαιρεσίες «εις υγείαν αυτών που πάντα πληρώνουν» δεν δικαιολογούνται πλέον.

* Ο Παύλος Σακκάς είναι αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk