Κ. Αρβανιτόπουλος: «Τη Δευτέρα όλοι θα είναι στις θέσεις τους»

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο υπουργός Παιδείας, μίλησε στον Βήμα fm για τα πανεπιστήμια και τον πρύτανη του Καποδιστριακού

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τα πανεπιστήμια και τον πρύτανη του Καποδιστριακού.{{{ audio1 }}}

Για τα κλειστά πανεπιστήμια

«Όλα τα πανεπιστήμια λειτουργούν, πριν του Καποδιστριακού και του Μετσόβειου, στο οποίο ανέστειλαν χθες οι διοικητικοί την απεργία τους και μαθήματα γίνονταν σε κάποιες σχολές. Στο Καποδιστριακό, όμως, αυτό που συνέβη χθες μάς δίνει ένδειξη για μια άλλη εικόνα τη Δευτέρα, γιατί τα πανεπιστήμια σήμερα είναι κλειστά για λόγους ασφαλείας, για τον νέο αυτόν που χάθηκε τόσο άδικα, τον Γρηγορόπουλο. Επομένως, τη Δευτέρα, αυτά που συνέβησαν και στη συνέλευση των διοικητικών του Καποδιστριακού μάς δίνουν την εικόνα ότι θα ανοίξει. Και το λέω, διότι η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων συμφώνησε ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης στις δημοσιοποιημένες προτάσεις, για να γυρίσουν στην εργασία τους και να λειτουργήσει σωστά το πανεπιστήμιο. Αντιτάχθηκε μία μικρή μειοψηφία διοικητικών, διαδικαστικά κατά του ανοίγματος, συμφωνώντας, όμως, ότι συζητάνε επί των προτάσεων. Συνεπώς, και με την ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων του ΕΚΠΑ ότι δεν εμποδίζουν καθηγητές και φοιτητές να πάνε στα μαθήματά τους, νομίζω ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει. Είναι πραγματικότητα η ανακοίνωση αυτή. Απολύτως (σ.σ.: μπορεί καθηγητής να διδάξει). Και βλέπω την ανακοίνωση των καθηγητών της Ιατρικής που έβγαλαν πρόγραμμα και της Νομικής, νομίζω, επίσης. Γιατί δεν πήγαιναν ως τώρα, είναι ένα καλό ερώτημα. Αλλά τώρα δεν υπάρχει παρεμπόδιση και οι καθηγητές έχουν ευθύνη τη Δευτέρα να είναι στις θέσεις τους και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί.

Από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι το θέμα του εξαμήνου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Πολιτεία θέτει το νομικό πλαίσιο και είναι σαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει, ότι απαιτείται το τυπικό των 13 εβδομάδων για το εξάμηνο και δύο-τριών εβδομάδων για τις εξετάσεις. Αυτό δεν αλλάζει. Το αν θα παραταθεί το διδακτικό έτος, εναπόκειται στις γενικές συνελεύσεις των σχολών. Θέλω να είμαι σαφής: το υπουργείο θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Συνεπώς, η γενική συνέλευση των τμημάτων και η Σύγκλητος αποφασίζει για την ωρολογιακή εξάντληση ή μετατόπιση των εξαμήνων. Αν πάνε π.χ. στο ΕΚΠΑ μέχρι 30 Ιουλίου μαθήματα και εξετάσεις, αυτό είναι δικό τους θέμα. Εμείς, πάντως, ως Πολιτεία, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο.»

Για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων

«Αυτό δεν αλλάζει. 1.165 θα είναι οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, σε οκτώ ιδρύματα. Και συζητάμε δύο πράγματα και νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει με όλα τα ιδρύματα και τους διοικητικούς, διότι έγινε ένας καλός, αν και επίπονος διάλογος, ότι από τη Δευτέρα οι γραμματείες θα πρέπει να ανοίξουν για να γίνουν οι ενστάσεις, διότι η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Επειδή δεν συμφώνησαν έγινε η διαδικασία της απογραφής και έγιναν λάθη. Τώρα, πρέπει να συνεργαστούν οι υπηρεσίες διοικητικού προσωπικού για να αλλάξουν λάθη, αλλά ο αριθμός θα παραμείνει ίδιος. Αυτό έγινε βάσει συγκεκριμένης μελέτης με κριτήρια και αλγόριθμο, άρα έχει τελειώσει. Το δεύτερο είναι ότι ξεκινάμε σε συνεργασία με κάθε ίδρυμα την εκπόνηση των οργανισμών, για να γίνει η διοικητική αναδιάρθρωση και παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, προς τιμήν τους, ότι υπάρχουν παθογένειες.»

Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών

«Νομίζω ότι θα προσέλθουν στην εργασία τους τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι. Όποιος κρύβεται πλέον, δεν έχει κανένα άλλοθι. Αν δεν… Δεν υπάρχει. Η Πολιτεία δεν έχει αδιέξοδο. Υπάρχουν μέτρα για τα πάντα. Έχουμε συζητήσει το θέμα της επιστράτευσης στον εκπαιδευτικό χώρο και στα πανεπιστήμια, αλλά σώφρον είναι να αποφεύγονται κατασταλτικά μέτρα. Είναι το έσχατο μέτρο σε μία Δημοκρατία και όταν λαμβάνεται πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο και αποτελεσματικό. Πρέπει να έχει νομιμοποίηση. Και επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν καταλήψεις, απεργίες κτλ. Ιδίως στο ΕΚΠΑ υπάρχει μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί ανωμαλία και δεν το λέω εύκολα αυτό και με λυπεί. Αλλά τεκμηριωμένα, από το Μάιο και το Σεπτέμβριο, βλέπουμε στο χώρο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μια προσπάθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργήσει ανωμαλίες. Έχουμε δει αυτήν την προσπάθεια από προβεβλημένα στελέχη της, ακόμη και του προέδρου της. Είναι εξώφθαλμη αυτή η προσπάθεια. Και με λυπεί ότι πέραν της αντιπαράθεσης που είναι λογική, δεν έχει προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε μία πρόταση στο διάλογο. Είναι μια στείρα αντιπαράθεση που θέλει να δημιουργήσει ανωμαλία στο χώρο της εκπαίδευσης και δεν αρμόζει στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Για τον κ. Πελεγρίνη και την παραπομπή στο πειθαρχικό

«Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Μακριά από μένα… Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω είναι να ωθήσω κάθε αρμόδιο φορέα και παράγοντα να ασκήσει πλήρως τις ευθύνες του και τα καθήκοντά του, βάσει αυτών που προβλέπει ο νόμος. Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, αλλά γνωρίζουμε τι προβλέπει ο νόμος και νομίζω ότι κάποια ζητήματα θα έπρεπε να έχουν τύχει καλύτερου χειρισμού. Η δε Σύγκλητος δεν αποφασίζει για την παραπομπή. Γι’ αυτό αποφασίζει ο υπουργός. Η Σύγκλητος αποφασίζει εάν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ είναι στο πειθαρχικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι θεσμικές διαδικασίες είναι θεσμικές διαδικασίες και όχι προσωπικά τερτίπια. Ο εκάστοτε υπουργός αξιολογεί ορισμένα πράγματα και ζητεί από το αρμόδιο όργανο να κρίνει και να αποφασίσει. Θεωρώ ότι, έχοντας κάποια στοιχεία, πρέπει να οδηγηθεί στο πειθαρχικό.

Νομίζω ότι ο κ. πρύτανης έχει κάνει μήνυση η αγωγή, αλλά εμείς πρέπει να διερευνήσουμε τα στοιχεία (σ.σ.: δημοσιεύματα για οικονομικές ατασθαλίες) και να γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk