Χριστούγεννα στον Πειραιά: «Γιορτάζουμε όλοι μαζί»

Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αγάπη θα είναι για ακόμη μία χρονιά τα μηνύματα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά.

Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αγάπη θα είναι για ακόμη μία χρονιά τα μηνύματα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά. Με σύνθημα «Στον Πειραιά γιορτάζουμε όλοι μαζί», ο δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, το πλούσιο εορταστικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα φτάσει σε κάθε γειτονιά της πόλης. Επίκεντρο των εφετινών εκδηλώσεων θα είναι η πλατεία Κανάρη, όμως γιορτές Αγάπης θα στηθούν στις πλατείες κάθε δημοτικής κοινότητας, καθώς και στο Άλσος Δηλαβέρη και στο πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιώργη.
«Αυτές τις δύσκολες εποχές, ο Πειραιάς μάς ενώνει και κανείς, μα κανείς, συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να περάσει τις γιορτές μόνος του, να νιώθει μόνος του» ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η αγάπη και η κοινωνική συνοχή έχουν εμπεδωθεί στον Πειραιά. «Κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς ένα κρεβάτι να κοιμηθεί, κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς αξιοπρεπή σίτιση, κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς γιατρό και φάρμακα. Κανένα παιδάκι χωρίς επαρκή τροφή και εμβόλια» περιέγραψε επιγραμματικά τους στόχους της δημοτικής αρχής.
Με καράβι υποδέχεται ο Πειραιάς στα Χριστούγεννα
Η πρώτη μεγάλη γιορτή στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, οπότε θα φωταγωγηθεί το καράβι που κοσμεί τον χώρο έξω από το Δημοτικό Θέατρο, συμβολίζοντας τη σταθερή και διαχρονική σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, ως πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ναυτοσύνης. Μάλιστα, εφέτος πρόκειται για ένα ξεχωριστό καράβι, καθώς είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Τη φωταγώγηση θα ακολουθήσει συναυλία της Φωτεινής Δάρρα και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης το Ωδείο Πειραιά, το Μουσικό Σχολείο και η Φιλαρμονική του δήμου. Οι πολίτες του Πειραιά μπορούν στη διάρκεια αυτής της γιορτής, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., εάν έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν ρούχα και τρόφιμα για τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν μέσα από την Τράπεζα Αγάπης της ΚΟΔΕΠ.
«Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στην πλατεία Κανάρη
Μια ημέρα μετά, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, θα γίνουν τα εγκαίνια του χωριού του Αϊ-Βασίλη στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, όπου από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα φιλόξενα εργαστήρια του Αϊ-Βασίλη, να γράψουν κάρτες, να φωτογραφηθούν μαζί του, να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, να κάνουν βόλτα με το τρενάκι και το καρουσέλ, να παίξουν στο παγοδρόμιο και να δοκιμάσουν πολλές ακόμη προτάσεις παιχνιδιού.
Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο θα φωταγωγηθεί στις 7 μ.μ., όπου θα τραγουδήσουν ο εμπνευστής και ερμηνευτής του μουσικού σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κ. Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και το συγκρότημα Μέλισσες. Οι πολίτες θα μπορούν και εκεί να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια για να χαρίσουν το χαμόγελο σε οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Το τίμημα για το παγοδρόμιο και το καρουσέλ που θα στηθούν εκεί θα είναι μικρό, ενώ θα δοθούν από τους επιχειρηματίες και 2.000 δωρεάν εισιτήρια για όσα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Επίσης, θα λειτουργήσει και μίνι κινηματογράφος, όπου θα προβάλλονται ταινίες επταδιάστατης προβολής για παιδιά και μεγαλύτερα παιδιά (θα διατεθούν 1.500 δωρεάν εισιτήρια). Εκεί θα στηθεί και μίνι σπορ κλαμπ για παιδιά 3-6 ετών από την ημέρα που θα κλείσουν τα σχολεία, ώρες 11:00-15:00, αλλά και το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου. Η μαγική πυξίδα θα συνδράμει με εργαστήρι εικαστικών για παιδιά, ενώ παιδικές χορωδίες με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, μίμοι, θεατρικές παραστάσεις και ακροβάτες είναι μερικά μόνο από τα όσα θα συμβαίνουν καθημερινά, τόσο στην πλατεία Κανάρη, όσο και στις άλλες πλατείες της πόλης.
Ο θεσμός του παραμυθιού της γιαγιάς και του παππού θα συνεχιστεί κι εφέτος, από τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου και θα γίνεται καθημερινά, 11:00-12:00 στην πλατεία Κανάρη. Τέλος, πλήθος μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τις 13 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου, ώρες 18:00-20:00.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk