Βιοχάλκο: Οι μέτοχοι μειοψηφίας αποφασίζουν για τις δημόσιες προτάσεις

Εκτακτες γενικές συνελεύσεις και των επτά θυγατρικών της εταιρειών (Σιδενόρ, Χαλκορ, Ελβάλ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΤΕΜ και Σίδμα) έχει συγκαλέσει η Βιοχάλκο το διάστημα μεταξύ 8-10 Ιανουαρίου 2014.

Εκτακτες γενικές συνελεύσεις και των επτά θυγατρικών της εταιρειών (Σιδενόρ, Χαλκορ, Ελβάλ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΤΕΜ και Σίδμα) έχει συγκαλέσει η Βιοχάλκο το διάστημα μεταξύ 8-10 Ιανουαρίου 2014.
Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι: «Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος».
Για πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει να καλούνται αποκλειστικά μικρομέτοχοι να εκφράσουν τη γνώμη τους για μια εταιρική υπόθεση, καθώς όπως έγινε γνωστό ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Βιοχάλκο θα απόσχει και από τις επτά ψηφοφορίες.
Βεβαίως, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και διασυνοριακή συγχώνευση με την απορρόφηση της Βιοχάλκο από τη Viohalco SA και αποχώρηση της πρώτης από το ΧΑ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωμοδότησε ότι για την προστασία των μικρομετόχων η Viohalco SA θα πρέπει να υποβάλει δημόσιες προτάσεις και για τις επτά θυγατρικές.
Η διοίκηση της Βιοχάλκο θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος δημόσιας πρότασης καθώς ο βασικός μέτοχος των θυγατρικών δεν αλλάζει αλλά σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.
Απλώς επειδή η Κεφαλαιαγορά επικαλείται την υπεράσπιση των μετόχων μειοψηφίας, η διοίκηση της Βιοχάλκο καλεί τους ιδίους να εκφράσουν τις θέσεις τους.
«Εμεις θα υποβάλουμε τα πρακτικά των συνελεύσεων στην Επιτροπή και ας λάβει η ίδια την τελική απόφαση, αφού μέχρι τώρα έχει εκδώσει μία γνωμοδότηση», αναφέρουν στελέχη της εταιρείας.
Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, στην παραπάνω πρωτοβουλία συνέβαλε η στάση των μετόχων μειοψηφίας κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις με θέμα την αναδιάρθρωση του δανεισμού, όταν στο περιθώριο των συνελεύσεων όλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο σενάριο των δημόσιων προτάσεων. Ανέφεραν μάλιστα πως η έξοδος από το ΧΑ δεν οφελεί κανένα, ούτε το Χρηματιστήριο, ούτε την οικονομία και υποστήριξαν πως τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις δημόσιες προτάσεις καλό θα ήταν ο όμιλος να τα επενδύσει για την ανάπτυξη των εταιρειών και όχι για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk