Πάνω από 2.700 οι εκατομμυριούχοι τραπεζίτες στο λονδρέζικο Σίτι

Η Βρετανία διαθέτει τους πιο πολλούς εκατομμυριούχους τραπεζίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόδειξη πως οι παχυλές αμοιβές και τα υπέρογκα μπόνους αποτελούν μέχρι και σήμερα τον κανόνα στο λονδρέζικο Σίτι.

Η Βρετανία διαθέτει τους πιο πολλούς εκατομμυριούχους τραπεζίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόδειξη πως οι παχυλές αμοιβές και τα υπέρογκα μπόνους αποτελούν μέχρι και σήμερα τον κανόνα στο λονδρέζικο Σίτι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σε όλη την Ε.Ε. υπάρχουν σήμερα 3.529 τραπεζίτες με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ κι εξ’ αυτών οι 2.714 έχουν ως έδρα τους το Λονδίνο. Τα στοιχεία δείχνουν πως το πλήθος των Βρετανών τραπεζιτών – «γκόλντεν μπόις» είναι κατά δώδεκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά, στη Γερμανία υπάρχουν 212 εκατομμυριούχοι τραπεζίτες, στην Γαλλία 177 και στην Ιταλία μόλις 109 εκατομμυριούχοι τραπεζίτες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις απεγνωσμένες απόπειρες της Ε.Ε. να «σπάσει» το κακό σπυρί της κουλτούρας των δυσθεώρητων «μπόνους». Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ορίσει πλαφόν στα μπόνους τους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των τραπεζιτών στο Σίτι με τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης, Μπόρις Τζόνσον, να την χαρακτηρίζει ως «μία αυτοκαταστροφική πολιτική της Ε.Ε. που αποτελεί δώρο προς τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη ή τη Ζυρίχη».

Τα υψηλά μπόνους θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης, γιατί ώθησαν πολλούς τραπεζίτες σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου με κίνητρο τα μεγάλα κέρδη από τα ποσοστά τους. Γιαυτό το λόγο πάντως οι μεγαλοτραπεζίτες στη Βρετανία βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως επτά χρόνια, αν κριθούν ένοχοι για «απερισκεψία στις κινήσεις τους», σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η μέγιστη ποινή για το νέο αδίκημα της «απερισκεψίας» έχει σκοπό να ενισχύσει την ατομική ευθύνη για τους τραπεζίτες και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο για τυχόν απόπειρες τους να αισχροκερδήσουν εις βάρος των πολιτών ή του δημοσίου.
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk