Πρεμ Γουάτσα: Ο Αντώνης Σαμαράς «κάνει πολύ καλή δουλειά»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Fairfax Financial Holdings με έδρα το Τορόντο του Καναδά. Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γουάτσα τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς «κάνει πολύ καλή δουλειά» και ότι η Fairfax Financial Holdings έχει κάνει πολλές επενδύσεις στη χώρα αγοράζοντας μετοχές από την αγορά.

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Fairfax Financial Holdings με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γουάτσα τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς «κάνει πολύ καλή δουλειά» και ότι η Fairfax Financial Holdings έχει κάνει πολλές επενδύσεις στη χώρα αγοράζοντας μετοχές από την αγορά.

«Αποκτήσαμε σημαντικό ποσοστό της Eurobank Properties και φυσικά, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε ευκαιρίες στη χώρα», τόνισε ο Γουάτσα, προσθέτοντας : «Μας αρέσει η Ιρλανδία και μας αρέσει και η Ελλάδα».

Η Fairfax είχε συνδεθεί με ενδεχόμενη επένδυση στην Εθνική Τράπεζα ενώ θεωρείται μια από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για τη Eurobank. Ο επικεφαλής του καναδικού fund, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 23,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε πως διατηρεί το 30% των κεφαλαίων σε ρευστό για άμεση αξιοποίηση πιθανών ευκαιριών.

Ο 62χρονος γεννημένος στην Ινδία Πρεμ Γουάτσα, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ολόκληρες περιουσίες επενδύοντας εκεί που άλλοι δεν μπορούν ή δεν τολμούν. Ως επενδυτής είναι πολύ επιτυχημένος, όπως δείχνουν τουλάχιστον επιλογές-κλειδιά από τις οποίες κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα.

Ο χαρακτηρισμός του ως «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά» δεν είναι τυχαίος, αφού ο Γουάτσα είναι μεγάλος θαυμαστής του αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή. Οι ομοιότητές τους είναι σημαντικές. Και οι δύο δίνουν μεγάλο βάρος στην ασφάλεια και χρησιμοποιούν μετρητά για να αγοράσουν μετοχές.

Παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους με συντηρητικό τρόπο και οι εταιρείες τους δωρίζουν απλόχερα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Επίσης εστιάζουν την προσοχή τους στη μακροπρόθεσμη αξία που θα έχουν για τους πελάτες τους οι επενδύσεις, αντί για το βραχυπρόθεσμο κέρδος που ενδιαφέρει πρωτίστως πολλούς άλλους ανταγωνιστές.

Γεννήθηκε το 1950 στο Χιμπεραμπάντ της Ινδίας. Μετά το λύκειο ο Γουάτσα έγινε αποδεκτός στο διάσημο τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας. Οσον καιρό φοιτούσε εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ναλίνι με την οποία έκανε τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο.

Ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος με την ενασχόλησή του με τη χημεία και ο πατέρας του πρότεινε να πάει στον Καναδά όπου ήδη εργαζόταν ο αδελφός του. Ετσι ο Γουάτσα βρέθηκε σύντομα στο Οντάριο όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Western. Οταν τελείωσε τις σπουδές του εργάστηκε για μία δεκαετία ως επενδυτής και το 1985 ίδρυσε την Fairfax Financial Holdings Limited, η οποία έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk