Κ. Μητσοτάκης: «Θα ελέγξουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό»

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μίλησε στον Βήμα fm για τους πλειστηριασμούς, τις απολύσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο, τους φόρους και τους ελέγχους στους δημοσίους υπαλλήλους

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τους πλειστηριασμούς, τις απολύσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο, τους φόρους και τους ελέγχους στους δημοσίους υπαλλήλους.{{{ audio1 }}}

Για τους πλειστηριασμούς και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν την έχω δει ενδελεχώς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μια προχωρημένη συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών. Δεν θεωρώ ότι η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος είναι κατ’ ανάγκη η λύση στο πρόβλημα, διότι κάθε φορά κλοτσάμε το ντενεκεδάκι με το πρόβλημα όλο και πιο κάτω. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η προστασία της κατοικίας του φτωχού Έλληνα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί και μία λύση στο πρόβλημα με τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το νομοθετικό πλαίσιο για να μην πληρώνουν.»

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

«Γνωρίζετε πολύ καλά τις δεσμεύσεις της χώρας ως το τέλος του 2014 και ως προς την κινητικότητα: 25.000 υπάλληλοι σε κινητικότητα έως το τέλος του έτους και 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014. Αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, με τη διαδικασία αξιολόγησης σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, γιατί έχει ολοκληρωθεί για το σκληρό πυρήνα του Δημοσίου, και εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού στα ΝΠΙΔ και τους φορείς του Δημοσίου. Εκεί, το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα υπάρξουν απολύσεις στα ΝΠΙΔ, όπου οι εκθέσεις αξιολόγησης θα στοιχειοθετούν την ανάγκη μείωσης του προσωπικού.»

Για τις προσλήψεις του 2014

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων για το 2014. Είναι 10.000 και έχει εγκριθεί το πλαίσιο των προσλήψεων που πρέπει να κάνουμε σε συγκεκριμένα υπουργεία ή οριζόντια, για να καλύψουμε ανάγκες του Δημοσίου. Οι κανόνες είναι πάρα πολύ σαφείς. Προσλαμβάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και κοιτάμε να καλύψουμε τα υπόλοιπα κενά από το θεσμό της κινητικότητας. Θα υπάρξει η δυνατότητα να καλύψουμε θέσεις από επιτυχόντες των προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και εκεί που δεν πληρούμε τις προδιαγραφές, θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις προσλήψεις μέσα στο επόμενο έτος, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, και για πρώτη φορά θα υπάρξει κεντρικός έλεγχος των προσλήψεων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.»

Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων

«Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή είναι 608.000. Αν προσθέσετε τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου και όσους εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου φτάνουμε στις 700.000, ενώ ήταν στο τέλος του 2009 920.000. Δεν θεωρείται πια μεγάλος αριθμός. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν θα είχαμε καταφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα εάν δεν είχαμε κάνει συμμάζεμα στον αριθμό των εργαζομένων του Δημοσίου.»

Για τους ελέγχους των πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό

«Δεν το ξέρουμε (σ.σ.: αν «έβγαλαν» χρήματα). Ξέρουμε ότι ο έλεγχος γίνεται αποσπασματικά και βγήκαν κάποια πρώτα στοιχεία για εφοριακούς από το υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον, όμως, έχουμε τη δυνατότητα της άσκησης αυτού του δικαιώματος μέσα από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να έχουμε την εικόνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Και όχι μόνο για τους εργαζομένους σε κάποιο υπουργείο. Επομένως, αυτό που θα ζητήσουμε είναι τα στοιχεία όλων των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στη λίστα των εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά, από το ΣΕΕΔΔ, να κάνουμε διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες. Δεν είναι, όμως, υποχρεωμένοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Και ξέρετε ότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε ελέγχονται αυτές οι δηλώσεις και γι’ αυτό πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδούμε στη χώρα μας από ποιους υπαλλήλους ζητάμε να καταθέσουν τέτοιες δηλώσεις. Εμείς, μιλάμε για έναν στοχευμένο έλεγχο, επειδή η πληροφορία της αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό μάς δίνει το έναυσμα να ψάξουμε. Είναι ένας στοχευμένος, προληπτικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό, μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία.»

Για τις δηλώσει Στουρνάρα περί υποφορολόγησης

«Υπερφορολογούνται τα συνήθη υποζύγια. Αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Κάποιοι ασφαλώς και υποφορολογούνται. Και θα έλεγα ότι κακοφορολογούνται, επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο τα φορολογικά βάρη. Αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροαποφύγουν και να φοροδιαφύγουν, προφανώς και υπεροφορολογούνται.»

Για τη δήλωσή του για την κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση και αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και στα πιο ακανθώδη ζητήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την τρόικα και έχουμε περάσει και στο παρελθόν από αντίστοιχες διαδικασίες εντόνων συζητήσεων. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα των πλειστηριασμών και δεν νομίζω ότι έχει λόγο να αποκλίνει. Θα επιμείνει στις θέσεις που έχει. Οφείλει να παίρνει πρωτοβουλίες και να καταθέτει προτάσεις και από εκεί και πέρα, οφείλει να είναι σίγουρη ότι μπορούν να περάσουν από τη Βουλή, διότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την κυβερνητική πλειοψηφία και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk