Παράταξη στο Καποδιστριακό ζητεί «συγγνώμη» από τους φοιτητές

Κίνηση για επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών στις θέσεις τους και ψηφοφορία με κάλπη κάνει η παράταξη Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα (κινείται στην Κεντροαριστερά) που είναι η πλειοψηφούσα στο ΔΣ του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κίνηση για επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών στις θέσεις τους και ψηφοφορία με κάλπη κάνει η παράταξη Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα (κινείται στην Κεντροαριστερά) που είναι η πλειοψηφούσα στο ΔΣ του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης ζητούν συγνώμη από τους φοιτητές για την καθυστέρηση των σπουδών τους, δηλώνουν ότι με μαθήματα μέσα στις εορτές και στις διακοπές δεν χάνεται το εξάμηνο και ζητούν επιστροφή όλων των υπαλλήλων του Ιδρύματος στις θέσεις τους, παύση της πειθαρχικής δίωξης εναντίον εκείνων που δεν απογράφηκαν και αναμοριοδότηση για αξιολόγηση όλου του προσωπικού του Ιδρύματος.
Για τον λόγο αυτό προτείνουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας με ανοικτό πανεπιστήμιο και από τον υπουργό Παιδείας να επιβεβαιώσει τις υποσχέσεις του. Έτσι, ζητούν από το ΔΣ του Συλλόγου να στηθεί κάλπη την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου από 09:30 ως 15:30 σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι να στηρίξουν ή να απορρίψουν τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πανεπιστημιακοί κατά της παραπομπής Πελεγρίνη
Για μια απόφαση που προκάλεσε αγανάκτηση και αποτροπιασμό σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα κάνει το πανεπιστημιακό φόρουμ Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, σχολιάζοντας την παραπομπή Πελεγρίνη στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τα μέλη του φόρουμ ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.
«Καταδικάζουμε την πρωτοφανή αυτή ενέργεια του κ. Αρβανιτόπουλου, που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό είναι στο μάτι του κυκλώνα όσων απεργάζονται συστηματικά την καταστροφή του Ιδρύματος. Η πράξη αυτή του υπουργού έρχεται μετά από σειρά απαράδεκτων δηλώσεων και ενεργειών σε βάρος των πανεπιστημίων και των εργαζομένων σε αυτά. Δεν αποτελεί προσβολή μόνο του πρύτανη αλλά και ολόκληρης της αγωνιζόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας, παραβιάζει την αυτοτέλεια των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη δημοκρατική λειτουργία τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί αβάσιμη την πειθαρχική κατηγορία που απαγγέλθηκε στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα».

Εν τω μεταξύ μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Πελεγρίνη και του εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, ενώ ανέφεραν ότι τάσσονται στο πλευρό του μετά την παραπομπή του.

Το ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνων αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση:

«Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητης κ. Θ. Πελεγρίνης, είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Διοικητικού Προσωπικού και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Η παραπομπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Πρύτανη δημιουργεί κλίμα σκιερό για τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα
αυτή τη στιγμή που καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από τον Πρύτανη και τους εργαζόμενους, για την άρση των αδικιών και την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου.

Καλούμε τον κ. Υπουργό της Παιδείας, με την ιδιότητα και του Ακαδημαϊκού Δασκάλου, να άρει αμέσως την επικείμενη δίωξη του Πρύτανη μας, καλώντας τον ίδιο και τους εργαζομένους σε ένα ουσιαστικό και
πέραν των πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων διάλογο για την επαναλειτουργία του Ιδρύματος».

Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την παραπομπή Πελεγρίνη ως μια κίνηση ακραία.

«Αυτή η ενέργεια», τονίζει ο κ. Ευσταθόπουλος «είναι πρωτοφανής, αψυχολόγητη και φυσικά καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιπλέον προφανές ότι δε μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του Πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου».

«Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω πως περιμένετε να βρείτε λύσεις και ν’ ανοίξετε τα Πανεπιστήμια με τέτοιες ενέργειες. Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ότι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Έχετε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;» καταλήγει ο κ. Ευσταθόπουλος

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk