Κ. Μητσοτάκης: Ας αφουγκραστούμε τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας

Η στήριξη της «σιωπηλής πλειοψηφίας της κοινωνίας» που απαιτεί μεταρρυθμίσεις αποτελεί για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Η στήριξη της «σιωπηλής πλειοψηφίας της κοινωνίας» που απαιτεί μεταρρυθμίσεις αποτελεί για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Οι αλλαγές στη δομή του κράτους θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μόνο εφόσον ευθυγραμμιστούν με την απαίτηση της πλειονότητας του κόσμου που επιθυμεί, όπως εκτιμά, «το κράτος και η δημόσια διοίκηση να λειτουργούν με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος».

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η αξιοπιστία χτίζεται βήμα – βήμα και με μεγάλη δυσκολία, αλλά «γκρεμίζεται πολύ εύκολα όταν απέναντι μας έχουμε μία κοινωνία καχύποπτη και οργισμένη». Γι’ αυτό, υπογράμμισε ότι απαιτείται απόλυτη συστράτευση όλων των εμπλεκομένων και κοινός βηματισμός.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει «την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας». Η πρόκληση είναι «να δώσουμε νέο περιεχόμενο στον ταλαιπωρημένο και παρεξηγημένο όρο της μεταρρύθμισης. Προχωρούμε στις απαραίτητες αλλαγές όχι γιατί μας τις επιβάλλουν κάποιοι τρίτοι, αλλά γιατί τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα κράτος που θα αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για τις επιχειρήσεις, αλλά και αλληλεγγύης για τους πολίτες. «Αρκεί να δούμε την κρίση ως ευκαιρία», είπε.
Όσον αφορά το σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ότι αυτό για πρώτη φορά διαθέτει συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Προσδιόρισε μάλιστα ότι οι τρεις κεντρικοί πυλώνες του «ολοκληρωμένου και συγκροτημένου» σχεδίου για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης είναι:
∙ η αξιολόγηση όλων των δομών του δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία «ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του κράτους στις νέες του μειωμένες διαστάσεις».
∙ η επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία με στόχο να πραγματοποιείται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, με τη χρήση του απαραίτητου ανθρωπινού δυναμικού, χωρίς σπατάλες και με τη χρησιμοποίηση βέλτιστων πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
∙ μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε: «Στο πρόσωπο του κάθε δημοσίου υπαλλήλου ο πολίτης δεν πρέπει να βλέπει έναν αντίπαλο, αλλά ένα στήριγμα στους δύσκολους καιρούς».
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk