Ταϊλάνδη: Παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν οι διαδηλωτές

Η Ταϊλάνδη συγκλονίζεται από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά από τρία χρόνια σχετικής ηρεμίας. Ποιοι είναι και τί θέλουν οι εξεγερμένοι διαδηλωτές;
Πώς ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες;
Οι διαδηλώσεις άρχισαν τον Νοέμβριο, όταν η κάτω βουλή της Ταϊλάνδης ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα να επιστρέψει στη χώρα, χωρίς να εκτίσει ποινή στη φυλακή. Ο Τακσίν, ένας από τους πιο πολωτικούς ηγέτες στην πολιτική ζωή της Ταϊλάνδης, ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006. Ζει τώρα σε αυτοεξορία, αλλά παραμένει δημοφιλής σε πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Το νομοσχέδιο αμνηστίας απορρίφθηκε τελικά στη Γερουσία, αλλά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.
Ποιοί είναι οι διαδηλωτές;

Οι διαδηλωτές είναι αντίπαλοι του Τακσίν. Λένε ότι εξακολουθεί να ελέγχει την σημερινή κυβέρνηση του κόμματος Πέου Τάϊ, ηγέτις του οποίου είναι η αδελφή του. Επικεφαλής των εξεγερμένων είναι ο Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ένας πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος παραιτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης για να οδηγήσει τους αγώνες. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ανήκουν στην αστική μεσαία τάξη. Περίπου 100.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην Μπανγκόκ στις 24 Νοεμβρίου, αν και έκτοτε η προσέλευση έχει μειωθεί. Οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές την πρώτη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τί ζητούν οι εξεγερμένοι;

Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν και κατέλαβαν δημόσια κτίρια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Σουτέπ και οι υποστηρικτές του λένε ότι θέλουν να καταστρέψουν την «πολιτική μηχανή του Τακσίν» και να εγκαταστήσουν ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», που θα ορίσει τους ηγέτες της χώρας. Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «εξαγόρασε ψήφους» στις τελευταίες εκλογές με ανεύθυνες υποσχέσεις για δημόσιες δαπάνες.

Τί θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Οι διαδηλωτές έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει σημαντική στήριξη. Εχει επίσης την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα θα κέρδιζε αν προκηρύσσονταν εκλογές αυτή τη στιγμή. Κάποιοι λένε ότι οι διαδηλωτές μάλλον θα διαλυθούν πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν η χώρα γιορτάζει τα γενέθλια του δημοφιλούς μονάρχη.

Τί επιπτώσεις θα έχουν οι διαδηλώσεις;

Αν συνεχιστούν για πολύ καιρό θα βλάψουν την οικονομία.
Διαμαρτυρίες το 2008 και το 2010 κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην οικονομία της Ταϊλάνδης, ειδικά στους τομείς των επιχειρήσεων και του τουρισμού. Ηδη αρκετές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ταϊλάνδη.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk