Μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συλλογική εργασία θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου. Υπό τον τίτλο «Φύλο, μετανάστευση, διαπολιτισμικότητα», ο τόμος διερευνά την επιρροή του φύλου στα ζητήματα της μετανάστευσης ως κομμάτι του προγράμματος GeMIC που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μεγάλο κομμάτι της έρευνας αποτέλεσαν συνεντεύξεις από γυναίκες και άντρες που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τους μεικτούς γάμους»
λέει στο «Βήμα» η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Στρατηγάκη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος GeMIC, η οποία πρόκειται να συντονίσει την εκδήλωση.
Σύμφωνα με την κυρία Στρατηγάκη, σε αντίθεση από ό,τι ίσως περίμενε κανείς, οι μεικτοί γάμοι στους οποίους ο σύζυγος είναι μετανάστης είναι εκείνοι στους οποίους το ζευγάρι είναι ενταγμένο στην ελληνική κοινωνία. «Και αυτό γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα έχει καλύτερη δουλειά. Αυτό «αναγκάζει» κατά κάποιον τρόπο τον άντρα να προσπαθήσει να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, προσπαθώντας να γίνει καλύτερος. Επιπλέον συνήθως οι άντρες μετανάστες διατηρούν λιγότερους δεσμούς με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της πατρίδας τους. Αυτό τους κάνει περισσότερο πρόθυμους στο να παραμείνουν εδώ και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους» σχολιάζει η κυρία Στρατηγάκη.

«Μεγάλη σημασία έχει επίσης η χώρα προέλευσης του μετανάστη. Ετσι όταν η σύζυγος προέρχεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και γενικά από χώρες όπου υπάρχει σχετική ισότητα στη σχέση αντρών και γυναικών, είναι πιθανότερο να υπάρχει μια υγιής σχέση. Αντιθέτως, στις λίγες περιπτώσεις που μια μουσουλμάνα γίνεται σύζυγος Ελληνα, είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένο να αποδέχεται να είναι «μια γυναίκα του σπιτιού». Πάντως, ανεξάρτητα από το φύλο του μετανάστη συζύγου, σε γενικές γραμμές οι μεικτοί γάμοι είναι αρκετά σταθεροί γάμοι. Και αυτό γιατί και η ίδια η απόφαση για τον μετανάστη να κάνει έναν γάμο μακριά από την πατρίδα του σημαίνει ότι έχει πάρει μια απόφαση ζωής».
Το συγκεκριμένο συλλογικό έργο δεν ασχολείται βέβαια μόνο με τους μεικτούς γάμους. Αναπτύσσονται ακόμη έξι θεματικά πεδία πάντα σε σχέση με το φύλο. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η ανάπτυξη της γειτονιάς και τα κινήματα πόλης, η συγκρότηση εθνικής ταυτότητας μέσω του κινηματογράφου, η βία κατά των γυναικών, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, καθώς και οι θρησκευτικές πρακτικές. Ολοι αυτοί είναι τομείς τους οποίους οι κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα υποχρεούνται να εξετάσουν και υπό το πρίσμα της επίδρασης του φύλου.
Η παρουσίαση του τόμου «Φύλο, μετανάστευση, διαπολιτισμικότητα» γίνεται την Τρίτη στις 18.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του κτιρίου ΔΕΣΚ του Παντείου Πανεπιστημίου (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή, Καλλιθέα). Θα μιλήσουν η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής στο ΕΜΠ, ο Βασίλης Αράπογλου, επίκoυρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δημήτρης Παρσάνογλου, κοινωνιολόγος, η Νέλλη Καμπούρη, βασική ερευνήτρια του προγράμματος GeMIC. Χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη.
Το Εργαστήριο, που υπάγεται στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, «είναι το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται ειδικά με το ζήτημα του φύλου. Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική τα προγράμματα σπουδών σε κάθε ακαδημαϊκό επίπεδο που σχετίζονται με το φύλο είναι συνηθισμένη υπόθεση».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 2 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus