Χ. Αθανασίου: «Νηφάλια απόφαση για τη Χρυσή Αυγή»

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τα χρόνια προβλήματα που υποσκάπτουν τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών, αλλά και η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου για «αποκατάσταση της αδικίας μείωσης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών», αποτέλεσαν τον πυρήνα της 29ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της ένωσης ελλήνων εισαγγελέων, σήμερα Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τα χρόνια προβλήματα που υποσκάπτουν τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών, αλλά και η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου για «αποκατάσταση της αδικίας μείωσης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών», αποτέλεσαν τον πυρήνα της 29ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της ένωσης ελλήνων εισαγγελέων, την Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

Η δικαιοσύνη πρέπει να αντιμετωπίσει με όρους δημοκρατικής νομιμότητας τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους επεσήμανε ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στην Υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός ζήτησε πρωτίστως νηφάλια αμετάκλητη απόφαση ενώ εξήγησε γιατί δεν παρενέβην κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. «Ο υπουργός μπορεί να ζητήσει ταχύτητα ή ψυχραιμία, δεν δίνει εντολές, ούτε βεβαίως οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές», είπε.

Καυστική ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη ως προς το θέμα της άσκησης δημόσιας κριτικής στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών. Η κυρία Κουτζαμάνη χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις οποίες τέτοιες προσπάθειες, δια της προκλήσεως υπερβολικού θορύβου στο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Οι αποδοχές των δικαστικών και η μάχη κατά της Διαφθοράς

Είναι προτεραιότητα η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, τόνισε ο υπουργός ως προς το θέμα της μείωσης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι η Πολιτεία δεν είναι πάντα συνεπής απέναντι στους εισαγγελικούς λειτουργούς. Και πρόσθεσε: Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μου ζήτησαν να σας διαβεβαιώσω ότι θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Κάνετε υπομονή.

Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε μείζονα υπόθεση τη μάχη κατά της Διαφθοράς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο, μια μάχη καθόλου απλή, όπως είπε.

Ο υπουργός ζήτησε μάλιστα από τους εισαγγελείς ταχεία εκκαθάριση υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, ενώ εστίασε στο πλαίσιο αυτό στο εθνικό έγκλημα, τις υποθέσεις φοροδιαφυγής . Μόνον έτσι θα ανατραπεί η αίσθηση ατιμωρησίας, Σημείωσε.


Τα προβλήματα του κλάδου

Πρέπει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί η υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών υπηρεσιών, σημείωσε ο πρόεδρος της ένωσης ελλήνων εισαγγελέων κ. Κ. Τζαβέλλας. Πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των αντεισαγγελέων Εφετών, ώστε ο θεσμός των μονομελών εφετείων κακουργημάτων να αποδώσει καλύτερα,

Οι δικαστές δικά ζουν το χειμώνα με τα παλτά τους και το καλοκαίρι με πονοκέφαλο, τόνισε σπο την πλευρά της, πάντα για τα πρακτικά προβλήματα του κλάδου, η κυρία Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, θίγοντας και το πρόβλημα της παντέλους έλλειψης ασφαλείας στο εφετείο Αθηνών.

Οι ομοφυλόφιλοι και οι ευπαθείς ομάδες

Είναι βούληση της Πολιτείας η προστασία με κάθε τρόπο των ευπαθών ομάδων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου, κάνοντας σαφές ότι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως όσοι στρέφονται κατά ευπαθών ομάδων. Ο υπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά στους ομοφυλόφιλους παρότι τους ενέταξε στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σημείωσε ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις.

Ο ίδιος πάντως ζήτησε να μη συγχέεται το θέμα με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, ζήτημα που θα εξεταστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ και θα ζυμωθεί με εκτενή διαβούλευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Παρέμβαση με καταγγελτικό χαρακτήρα έκανε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής χαρακτήρισε πλυντήριο τη Βουλή, καθώς από τις 76-77 δικογραφίες που εχει αποστείλει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Κοινοβούλιο μόνον την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει αγγίξει. Η ίδια καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς αρνείται – όπως είπε- την επίδοση αντιγράφων στους ενδιαφερόμενους βουλευτές.

«Να σηκώσετε ανάστημα στις σκοταδιστικές, μεσαιωνικές, ρατσιστικές θεωρίες», παρότρυνε τους έλληνας εισαγγελείς ο κ. Θ. Παφίλης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ως προς το θέμα της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για ανοσιούργημα που έχει τελεστεί από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης, που έδωσε συντάξεις σε πρώην μέλη των SS .

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk