Για συζυγική ευτυχία, βάλτε το ένστικτό σας μπροστά από τους ευσεβείς σας πόθους, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αφήνουμε τις «καλές προθέσεις» κατά μέρος και να ακολουθούμε το ένστικτό μας ως προς το έτερο μας ήμισυ, δημιουργώντας έτσι τις σωστές βάσεις για μια ειλικρινή και ευτυχισμένη σχέση.

Τετραετής μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε 135 νιόπαντρα ζευγάρια, έδειξε ότι οι σύντροφοι δεν λένε πάντα αυτό που πραγματικά σκέφτονται για τον/την σύντροφό τους.

Η αισιοδοξία που δείχνουν τα ζευγάρια προς τα έξω, φάνηκε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα αυξανόμενα επίπεδα δυσαρέσκειας προς τον/την σύντροφο φάνηκε να συνδέονται με την συναισθηματική καταπίεση που δέχονταν ακριβώς επειδή δεν εξωτερίκευαν ό,τι σκέφτονταν.

Θάρρος ή αλήθεια;

Οι επιστήμονες είδαν ότι οι σύντροφοι που είχαν νιώσει ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του γάμου τους κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν εκείνοι που δήλωναν πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχισμένοι από τους υπόλοιπους μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.

«Όλοι θέλουν να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο και αρχικά οι περισσότεροι πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι ευτυχισμένοι σε συνειδητό επίπεδο» εξηγεί ο καθηγητής Τζέιμς ΜακΝάλτι. «Όμως η συγκεκριμένη αυτοματοποιημένη και ενστικτώδης αντίδραση, επηρεάζεται λιγότερο από τις πραγματικές μας σκέψεις. Δεν μπορεί κανείς να έχει μια θετική αντίδραση μέσα από ευσεβείς πόθους» προσθέτει ο ειδικός.

Προκειμένου να καταφέρουν να αξιολογήσουν την όλη κατάσταση, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα τεστ με σκοπό τον προσδιορισμό των ασυνείδητων σκέψεων των συμμετεχόντων βάσει του χρόνου αντίδρασής τους στις φωτογραφίες των αγαπημένων τους.

Κατά το πείραμα οι εθελοντές βρίσκονταν μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου εμφανίζονταν φωτογραφίες των συντρόφων τους για 1/3 του δευτερολέπτου και τις οποίες καλούνταν να αξιολογήσουν θετικά ως «φανταστικές», «υπέροχες» ή αρνητικά ως «απαίσιες», «τραγικές». Ακόμα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τον χρόνο αντίδρασης των εθελοντών, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Φάνηκε λοιπόν, ότι όταν η ενστικτώδης αντίδραση των εθελοντών στη θέαση της φωτογραφίας του/της συντρόφου τους ήταν αρνητική, τότε η αντίδρασή τους ήταν πιο αργή και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο προτού δώσουν την απάντησή τους.

«Σε γενικές γραμμές μοιάζει ως εύκολο τεστ. Όμως η αντίδραση στη θέαση της φωτογραφίας του/της συντρόφου, εξαρτάται από την “αυτόματη” αντίδρασή τους» τονίζει ο δρ ΜακΝάλτι. «Πιστεύω ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να ακούμε λίγο περισσότερο το ένστικτό μας. Αν καταλαβαίνουν ότι το ένστικτό τους τούς “λέει” πως υπάρχει πρόβλημα, θα μπορούσαν να ωφεληθούν αν το εξετάσουν νωρίς ή λαμβάνοντας βοήθεια από κάποιον ειδικό» καταλήγει ο ειδικός.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science».