Ακόμη και μια καλή και βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα μπορεί να μη βρει τον δρόμο προς την αγορά εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης ή κακού σχεδιασμού και ανυπαρξίας καθοδήγησης. Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν έλληνες και φιλέλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού, συγκεκριμένα του ομίλου Libra, o οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από το βραβείο. Το ποσό που θα δοθεί ως άτοκο δάνειο πενταετούς αποπληρωμής σε έναν ως πέντε νικητές εφέτος φτάνει τις 700.000 ευρώ (πέρυσι ήταν 575.000 ευρώ).
Εκτός από αυτό, όμως, εξασφαλίζουν έναν μέντορα, στέλεχος του ομίλου Libra, ο οποίος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως οι κατασκευές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,αλλά και νομική, τεχνολογική, επικοινωνιακή και κάθε είδους υποστήριξη από κορυφαίους επαγγελματίες του κάθε τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι, καινούργιοι ή παλαιότεροι επιχειρηματίες, καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους ως την 1η Μαρτίου στην ιστοσελίδα hellenicaward.com.
Τα βήματα των μελλοντικών υποψηφίων μπορούν να «καθοδηγήσουν» οι τέσσερις περυσινοί νικητές οι οποίοι εξασφάλισαν δάνεια ύψους 140.000 ως 200.000 ευρώ. Ξεκίνησαν το ταξίδι της επιχειρηματικότητας και μέσα σε έναν χρόνο δεν έχουν καταφέρει και λίγα.
Ζωντανεύοντας το παρελθόν


Για την κυρία Δώρα Ευθυμίου η νίκη στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας δεν ήταν απλά μια ευκαιρία να ξεκινήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά μια καινούργια ζωή. «Λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι θα παίρναμε το δάνειο ύψους 145.000 ευρώ παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και μετακόμισα στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής μου». Το επιχειρηματικό της σχέδιο είναι ένα μουσείο που ζωντανεύει με διαδραστικό τρόπο τη ζωή σε μια αριστοκρατική έπαυλη της Κέρκυρας του 19ου αιώνα.

«H Κέρκυρα δέχεται 1,5 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο»
λέει η μητέρα της, κυρία Καίτη Ράντου, στην οποία ανήκει και η ιδέα. «Το σημείο που θα στεγάσει το μουσείο είναι κεντρικότατο. Είναι αδύνατον για κάποιον τουρίστα να μην περάσει από εκεί» συμπληρώνει. Οσον αφορά την τύχη του εγχειρήματος; «Είμαι αισιόδοξη, για μένα το πιο δύσκολο ήταν να περάσω σιγά-σιγά από τη νοοτροπία του υπαλλήλου σε εκείνη του επιχειρηματία» σχολιάζει η κυρία Ευθυμίου. «Το Πάσχα, που η Κέρκυρα γεμίζει με κόσμο, θα είμαστε ανοιχτοί».
Οι περυσινοί, όπως και οι εφετινοί υποψήφιοι αξιολογούνται σε τέσσερις κατηγορίες. «Καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, βιωσιμότητα και χρηματοοικονομική πειθαρχία» σχολιάζει ο διευθυντής του βραβείου κ. Τζίμης Αθανασόπουλος. «Πέρυσι είχαμε 293 υποψηφιότητες που πληρούσαν αυτά τα στοιχεία. Γνώμη μου είναι πως, πέρα από μια καλή ιδέα, ένας καλός υποψήφιος πρέπει να φροντίσει εξίσου και άλλα πράγματα, όπως η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας και η παρουσίαση του σχεδίου του. Εφέτος έχουμε εξασφαλίσει και τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, που θα προσφέρει στους υποψηφίους τεχνογνωσία για την καλύτερη παρουσίαση και υλοποίηση της ιδέας τους» λέει ο κ. Αθανασόπουλος. «Ο λόγος που επιλέγεται το άτοκο δάνειο και όχι η δωρεά είναι ακριβώς επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο νικητής θα αφιερωθεί στον στόχο του να φτιάξει μια βιώσιμη επιχείρηση».
Ξεμπλόκαρε μια μεγάλη επένδυση


Ο κ. Γιώργος Τεριζάκης ως πριν από λίγα χρόνια απασχολούνταν ως ιχθυαλιέας, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του. «Τότε μαζί με τον γιο μου είχα την ιδέα για τη δημιουργία της Stella Mare, μιας μονάδας φιλετοποίησης, συσκευασίας και πώλησης γαύρου και σαρδέλας με βιολογικό τρόπο. Είχαμε καταφέρει να ενταχθούμε στον αναπτυξιακό νόμο, μας έλειπαν όμως τα χρήματα για τον ΦΠΑ, ποσό που άγγιζε τις 200.000 ευρώ. Αυτό ζητήσαμε και αυτό πήραμε από την Ελληνική Πρωτοβουλία». Ετσι ξεμπλόκαρε ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει 15 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 100 έμμεσες.
«Στόχος μας είναι κατά βάση η αγορά του εξωτερικού και έχουμε ήδη κάνει κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό όμως αν δεν είχαμε τη βοήθεια του μέντορά μας (στην περίπτωση της Stella Mare ήταν ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος). Επιπλέον στην Ελλάδα συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε για την κρατική γραφειοκρατία. Στη δική μας περίπτωση δεν συνέβη αυτό. Οι άνθρωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας».
«Να μην κλαίμε τη μοίρα μας»


Οντας επιτυχημένος και γνωστός σεφ αλλά και ιδιοκτήτης εστιατορίων ο κ. Χριστόφορος Πέσκιας θεωρητικά θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μονάδας catering και μαθημάτων μαγειρικής με την ονομασία Different & Different που είχε σκοπό να ξεκινήσει μαζί με τη ζωγράφο και πρώην μαθήτριά του Μαργαρίτα Σαραντοπούλου.

«Αν δεν κερδίζαμε το βραβείο, δεν θα ξεκινούσαμε. Δεν υπάρχει καμία τράπεζα σε αυτή τη συγκυρία που να δίνει δάνειο. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι και έχουμε καταφέρει ήδη να έχουμε αρκετούς πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις».
Δεν κρύβει ότι τον προβλημάτισε η ιδέα του να ανοίξει μια επιχείρηση σε εποχή κρίσης. «Προφανώς υπάρχει ρίσκο. Από το να καθήσουμε όμως και να κλαίμε τη μοίρα μας το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε» λέει ο κ. Πέσκιας, ο οποίος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως «ακόμη κι αν θες να δουλέψεις σωστά βρίσκεις συνεχώς εμπόδια σε φορολογικό και γραφειοκρατικό επίπεδο».

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω αν μετράει πιο πολύ μια καλή ιδέα, ένα καλό business plan ή το να δείξεις ότι έχεις μια ομάδα που συνεργάζεται καλά»
λέει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπρούστας, ένας εκ των τριών συνιδρυτών του rabt, μιας εφαρμογής για mobile Ιnternet και ταμπλέτες, στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει βίντεο ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. «Μια καινοτομία είναι ότι ο χρήστης υποχρεούται να αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά ένα βίντεο αφού το δει. Με βάση τα γούστα του, λοιπόν, η εφαρμογή έρχεται να του προτείνει τα επόμενα» λέει ο κ. Μπρούστας. «Είχαμε ξεκινήσει ούτως ή άλλως την προσπάθεια, απλά το βραβείο επιτάχυνε και έκανε πιο εύκολα τα πράγματα για μας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει γραφεία και στην Αμερική και προσπαθούμε σιγά-σιγά να επεκταθούμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ