Ο μποξέρ

Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ είναι το άθλημα που παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο πριν από όλα τα άλλα. Τη συναντάμε στα τέλη του 19ου αιώνα στα μικρού μήκους ντοκυμαντέρ πυγμαχικών αγώνων του βωβού σινεμά.

Ο μποξέρ | tovima.gr
Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ είναι το άθλημα που παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο πριν από όλα τα άλλα. Τη συναντάμε στα τέλη του 19ου αιώνα στα μικρού μήκους ντοκυμαντέρ πυγμαχικών αγώνων του βωβού σινεμά. Η πυγμαχία είναι το πρώτο άθλημα που εμφανίστηκε στην οθόνη με το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Λέιθαμ το 1885 (!) και θέμα τον πυγμαχικό αγώνα Ρίφλο – Μπαρνέτ (ΗΠΑ). Αργότερα ο «ομιλών» κινηματογράφος επεκτάθηκε πολύ πέραν της απλής, πάντα όμως συναρπαστικής, περιγραφής σε ταινίες μεγάλου μήκους με διείσδυση στον συχνά σκοτεινό κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας. Στην ανθολόγηση ως τις μέρες μας βλέπουμε σημαντικούς σκηνοθέτες και σεναρίστες με την αξιοποίηση δημοφιλών ηθοποιών να ασχολούνται πολυθεματικά με το άθλημα αυτό. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου της παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Αθηναϊκό Φεστιβάλ ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους, δημιούργημα του σκηνοθέτη Γιώργου Παντελάκη, που καταγράφει και σχολιάζει τη ζωή ενός πυγμάχου και προπονητή – του Γιώργου Ιωαννίδη – σε όλη τη σταδιοδρομία του. Ενα αξιόλογο φιλμ, όχι μόνο πρωτοποριακό ως προς τη θεματολογία για την ελληνική Εβδομη Τέχνη, αλλά και σε πολλές στιγμές ψυχολογική και κοινωνική διείσδυση στον βαρυσήμαντο χώρο του ντοκυμαντέρ.
***
ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ της πολιτισμικής εξωστρέφειας της Ερμούπολης και γενικότερα της Σύρου είναι γνωστό και δεν έχει ανάγκη επισήμανσης. Από το θαυμάσιο νεοκλασικό θέατρό της «Απόλλων» μέχρι τον θρύλο, πια, Μάρκο Βαμβακάρη. Αλλά το ίδιο σκηνικό συναντάμε και στην αθλητική δραστηριότητα σε συνάρτηση με τον διεθνή χαρακτήρα αθλητικών διοργανώσεων. Από την άποψη αυτή η πρωτοπολιτεία των Κυκλάδων είναι παράδειγμα προς μίμηση. Το γεγονός αυτό εκφράστηκε στη χρονιά που λήγει, με εκδηλώσεις αθλοπαιδιών με διεθνή συμμετοχή, όπως είναι το Α’ διεθνές τουρνουά πετοσφαίρισης, που οργάνωσε μια από τις νέες δυνάμεις του ελληνικού βόλεϊ, ο Φοίνικας Σύρου, με συμμετοχή τριών ομάδων από τη Γερμανία, την Αίγυπτο και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, μια παραδοσιακή διοργάνωση διεθνούς υδατοσφαίρισης, αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον μεγάλο Ελληνα και πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ Δημήτριο Βικέλα (γενέτειρά του η Ερμούπολη), το Vikelas Cup 2013. Ελαβαν μέρος οι εθνικές εφηβικές ομάδες υδατοσφαίρισης Ιταλίας, Σερβίας, Κροατίας και Ελλάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk