Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο έντονα παρατηρούμε χρόνιοι ασθενείς να μειώνουν από μόνοι τους τη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή του φαρμάκου τους ή επειδή δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση στον γιατρό τους για τη συνταγή, οπότε σκέφτονται ότι παίρνοντας μικρότερη ποσότητα φαρμάκου την ημέρα, η συσκευασία θα κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των χρονίως πασχόντων που εξαιτίας της υποθεραπείας απορρυθμίζονται και χρειάζονται νοσηλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία στους 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχει η Ελλάδα, λόγω αυτού του φαινομένου, το 42% των ασθενών χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Αναφορικά με τα φάρμακα, και δη τα γενόσημα, για να μπορούμε να μιλούμε επιτέλους και στην Ελλάδα για ασφαλή διακίνησή τους πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή». Πιστεύουμε στα ασφαλή και ελεγμένα ελληνικά γενόσημα, όμως στα ανώνυμα από τριτοκοσμικές χώρες, στα οποία ο ΕΟΦ έλεγξε μόνο χαρτιά και όχι τα ίδια τα φάρμακα, λέμε κατηγορηματικά όχι. Είδαμε το σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τον έλεγχο του FDA στα φάρμακα μεγάλης ινδικής φαρμακοβιομηχανίας γενοσήμων, η οποία διενεργούσε ελέγχους σε άλλα σκευάσματα από αυτά που στην πραγματικότητα πωλούσε. Ακόμη και θραύσματα γυαλιού βρέθηκαν μέσα στις κάψουλες.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η χορήγηση του φαρμάκου είναι ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται υπό την απόλυτη επίβλεψη και ευθύνη του θεράποντος γιατρού, με στόχο την καλύτερη θεραπεία με το χαμηλότερο κόστος.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ