Ένα μη παρεμβατικό τεστ το οποίο μπορεί να προβλέψει αν άνδρες με μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδιά μέσω IVF, παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Δύο βιοδείκτες

Οι υπάρχουσες μέθοδοι αφορούν βιοψία (λήψη δείγματος από τους όρχεις) προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο άνδρας διαθέτει σπερματοζωάρια ικανά να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τώρα η νέα μελέτη μαρτυρεί πως δύο βιοδείκτες μπορούν να δείξουν ποιοι άνδρες θα ωφεληθούν πράγματι από την επέμβαση.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι υπαίτια για περίπου τις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας των ζευγαριών. Οι άνδρες που δεν παράγουν σπερματοζωάρια μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί μέσω θεραπειών αντιμετώπισης της υπογονιμότητάς τους – οι ειδικοί εξάγουν σπερματοζωάρια από τους άνδρες αυτούς μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Με την υπάρχουσα τεχνολογία ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψουν οι ειδικοί αν ο άνδρας έχει βιώσιμο σπέρμα είναι με επέμβαση ώστε να εξαγάγουν σπέρμα από τους όρχεις.

Πρόβλεψη της επιτυχίας

Το νέο τεστ που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στον Καναδά βασίζεται σε δύο βιοδείκτες των σπερματοζωαρίων οι οποίοι προβλέπουν αν η εξαγωγή των σπερματοζωαρίων θα είναι επιτυχής.

Ο δρ Κιθ Τζάρβι από Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld-Tanenbaum στο Νοσοκομείο Ορος Σινά στο Τορόντο σημείωσε ότι το τεστ της ομάδας του καταργεί την ανάγκη υποβολής των ανδρών σε πολλές φορές άχρηστες βιοψίες στους όρχεις. Όπως ανέφερε ο ειδικός στο BBC «το πλεονέκτημα της μεθόδου μας είναι ότι μπορούμε να προβλέψουμε χωρίς χειρουργική επέμβαση αν ένας άνδρας έχει σπερματοζωάρια ή όχι στους όρχεις του. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η βιοψία για αρκετούς άνδρες».

Ευρεία εφαρμογή σε ένα με δύο χρόνια

Κατά τον ειδικό η ερευνητική του ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής της εξέτασης για χρήση στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Η φιλόδοξη πρόβλεψη είναι ότι σε έναν χρόνο από τώρα το τεστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Η απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια. Σίγουρα πάντως προχωρούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς».