Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Ford και η Google κατέθεσαν αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για μια επαναστατική τεχνολογία που θα επιτρέπει στους οδηγούς να ενεργοποιούν διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου με απλές χειρονομίες και νεύματα. Τώρα η Toyota κάνει ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στη δημοσιότητα τα σχέδια ενός φουτουριστικού οχήματος που θα «δένεται» συναισθηματικά με τον κάτοχό του.

Ψυχολόγος

Το FV2 , όπως ονομάζει η Toyota το νέο της όχημα, θα διαθέτει προηγμένα συστήματα παρακολούθησης του οδηγού όπως κάμερες, τεχνολογία αναγνώρισης φωνής και σχετικό λογισμικό ανάλυσης. Με αυτά τα «όπλα» το όχημα θα μπορεί να διακρίνει την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οδηγός. Εχοντας μάλιστα καταγεγραμμένο το ιστορικό προηγούμενων διαδρομών θα μπορεί να του προτείνει πιθανούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Toyota, το FV2 θα ενσωματώνει την επαναστατική τεχνολογία «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) με την οποία ο οδηγός θα μπορεί να αλλάζει το χρώμα του οχήματός του ανάλογα με τη διάθεσή του δίνοντας απλά την εντολή στο κεντρικό σύστημα ελέγχου.

Το σώμα-τιμόνι

Αν και η Toyota προβάλλει περισσότερο τα «ψυχικά» χαρίσματα του FV2, στην πραγματικότητα το πιο «επαναστατικό» στοιχείο του οχήματος είναι ότι δεν διαθέτει τιμόνι και ο κάτοχός του το οδηγεί είτε καθισμένος είτε ακόμη και όρθιος κουνώντας το σώμα του ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Το όχημα θα διαθέτει επίσης μια σειρά από τεχνολογικές δυνατότητες όπως το να συνδέεται με άλλα οχήματα και να ανταλλάσσει πληροφορίες – για παράδειγμα, αν υπάρχει κάπου αυξημένη κίνηση, αν έχει γίνει κάποιο ατύχημα ή αν υπάρχουν κάποια άλλα εμπόδια πιο κάτω στον δρόμο.