Αν και συνήθως αόρατο, αποδεικνύεται τελικά πανέμορφο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πολύτιμη βάση της ζωής επάνω στη Γη το πλαγκτόν παρέμενε για μεγάλο διάστημα ένας σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητος θησαυρός. Εδώ και μερικά χρόνια όμως ο θησαυρός αυτός έρχεται στο φως χάρη στην αποστολή Tara Oceans, η οποία φιλοδοξεί να συνθέσει με κάθε λεπτομέρεια σε εικόνες το πορτραίτο του πλαγκτού όλου του πλανήτη. Μέρος από τις φωτογραφίες της φιλοξενείται αυτόν τον μήνα στην Αθήνα, σε έκθεση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στο πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με θέμα τη Μεσόγειο ο οποίος θα διαρκέσει ως το τέλος του Νοεμβρίου.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα μικρό «δείγμα» του μεσογειακού πλαγκτού, αυτό που ζει στα νερά της γαλλικής Ριβιέρας (και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο εκεί). Το μίνι-ντοκυμαντέρ αποτελεί ένα μόνο «επεισόδιο» από το «Χρονικό του πλαγκτού» ή «Plankton Chronicles», ενός προγράμματος που παρουσιάζει σε «επεισόδια» τον κόσμο του πλαγκτού της Γης και αποτελεί συνεργασία της αποστολής Tara Oceans και του Ωκεανογραφικού Παρατηρητηρίου της Βιλφράνς-συρ-Μερ, ενώ χρηματοδοτείται από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), το Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, τον Δήμο της Νίκαιας στη Γαλλία και τον όμιλο GIS IBISA. Για να δείτε φωτογραφίες της αποστολής Tara Oceans από κοντά, επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ. 210 3398600, ως τις 29.11.2013). Παράλληλα μπορείτε να δείτε και μια έκθεση αφιερωμένη στα αποτελέσματα της αποστολής MED για τα μικροαπορρίμματα στη Μεσόγειο.

Μια πληθώρα θαλάσσιων μικροοργανισμών του ζωοπλανγκτού φιλοξενείται επάνω στον Culcita novaeguinae – γνωστός και ως «αστερίας-μαξιλαράκι» – ο οποίος ζει στα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού (από τις φωτογραφίες της αποστολής Tara Oceans που εκτίθενται στο Γαλλικό Ινστιτούτο)

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με γαλλικούς και ελληνικούς φορείς έχει τίτλο « Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα» και έχει ως στόχο να αναδείξει τις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η «θάλασσά μας» στον 21ο αιώνα μέσα από τις συγκριτικές απόψεις γάλλων και ελλήνων επιστημόνων καθώς και φορέων των δυο χωρών.

Βιοποικιλότητα και μπλε ανάπτυξη

Στο πλαίσιο αυτό μια συνάντηση με θέμα «Θαλάσσια βιοποικιλότητα και Μεσόγειος» θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο αμφιθέατρο Theo Angelopoulos. Η Sophie Arnaud-Haond από το Τμήμα Βιολογικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFREMER), ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο Bruno Dumontet, αρχηγός της αποστολής MED (Μεσόγειος σε κίνδυνο) και η Ναταλία Ρουμελιώτη από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα προσεγγίσουν το θέμα της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση (τον συντονισμό θα έχει η Λαλίνα Φαφούτη, δημοσιογράφος του «Βήματος») και ερωτήσεις από το κοινό (είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση).

Επίσης μια ημερίδα με θέμα «Καινοτομία, διαφύλαξη, σύμπραξη προς μια ενισχυμένη συνεργασία για την μπλε ανάπτυξη» διοργανώνεται τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου (14:00 – 21:30). Με κατεύθυνση τη συνεργασία όχι μόνο των μεσογειακών χωρών μεταξύ τους αλλά και των θαλάσσιων επιστημών με τους οικονομικούς φορείς προς όφελος μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας, η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία στους γάλλους και έλληνες ειδικούς καθώς και σε φορείς των δυο χωρών να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες στους τομείς του αειφόρου τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της νησιωτικής ανάπτυξης, της αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων και του περιβαλλοντικού δικαίου καθώς και της αειφόρου διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση).

Καθόλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου διοργανώνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία – με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δικτύου Μεσόγειος SOS έχει αναπτυχθεί μάλιστα και το διαδραστικό παιχνίδι «Βουτιά στη Μεσόγειο», το οποίο τα παιδιά (και όχι μόνο) μπορούν να παίξουν και online. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ.