Μια συσκευή η οποία θα μπορεί μελλοντικά να αποκαθιστά τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως σε ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές και έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί με επιτυχία σε αρουραίους.

Οι νευρικές βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστεως με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην είναι σε θέση να καταλάβει πότε η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη ώστε να ουρήσει.

Συσκευή που «διαβάζει» τα νευρικά σήματα

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» έδειξε πως μια συσκευή η οποία «διαβάζει» τα εναπομείναντα νευρικά σήματα στην περιοχή γύρω από την ουροδόχο κύστη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο του οργάνου.

Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, του εντέρου αλλά και της σεξουαλικής λειτουργίας είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που οι ίδιοι οι ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού αναφέρουν ότι τους στερούν ποιότητα ζωής.

Όταν ο νωτιαίος μυελός τραυματιστεί τα νευρικά σήματα που περνούν από την ουροδόχο κύστη δεν μπορούν να δώσουν εντολή στον εγκέφαλο σχετικά με το ότι η κύστη είναι γεμάτη – και αντιστρόφως τα σήματα του εγκεφάλου δεν μπορούν να δώσουν εντολή στην ουροδόχο κύστη ότι ήρθε η ώρα να αδειάσει.

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ βρήκαν μια λύση η οποία βασίζεται σε χρήση των νεύρων που λειτουργούν ακόμη γύρω από την ουροδόχο κύστη.

Ηλεκτρόδια μεταφράζουν τα «μηνύματα»

Ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται γύρω από δέσμες νεύρων μεταφράζουν τα σήματα που δείχνουν ότι η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη.

Η ενεργοποίηση άλλων νεύρων μπορεί να κάνει την ουροδόχο κύστη να συσπάται κατά παραγγελία με τρόπο ώστε να προλαμβάνεται η ακούσια έκλυση ούρων.

Ενας εκ των ερευνητών, ο δρ Ντάνιελ Τσιού ανέφερε στο BBC ότι η συσκευή φάνηκε να είναι άκρως αποτελεσματική σε αρουραίους. «Το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό. Ο μόνος περιορισμός μας τώρα είναι ότι πρέπει να ‘μικρύνουμε’ την τεχνολογία».

Απαραίτητη η «συρρίκνωση» του εξοπλισμού

Παρ’ ότι τα εξαρτήματα που εισάγονται μέσα στο σώμα των αρουραίων μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν στον άνθρωπο, τα υπόλοιπα συστήματα επεξεργασίας των πληροφοριών απαιτούν εξοπλισμό το ύψος του οποίου φθάνει αυτή τη στιγμή τα δύο μέτρα.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει «συρρίκνωση» της τεχνολογίας η οποία θα χωρά σε μια φορητή συσκευή που ο ασθενής θα έχει μαζί του ώστε να τον ειδοποιεί πότε η ουροδόχος κύστη του είναι γεμάτη. Η συσκευή θα φέρει και ένα κουμπί που θα προκαλεί σύσπαση της ουροδόχου κύστης ώστε αυτή να αδειάζει.

Ο δρ Τσιού τόνισε ότι «αυτού του είδους η συσκευή δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Απώτερος στόχος μας είναι να αναγεννήσουμε τον νωτιαίο μυελό. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως σε κάποιον βαθμό, όχι να θεραπεύσουμε τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού που προκάλεσε το πρόβλημα».