Οι αρμόδιοι των ΗΠΑ για την ασφάλεια των τροφίμων έκαναν ένα βήμα προς την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων, αναφέροντας ότι αποτελούν απειλή για την υγεία.

Δεν θεωρούνται ασφαλή

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια που αποτελούν την πηγή των περισσότερων τρανς λιπαρών «δεν θεωρούνται πλέον γενικώς ασφαλή» ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με τους υπευθύνους της υπηρεσίας, μια πιθανή απαγόρευση των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να προλάβει 7.000 θανάτους και 20.000 καρδιακά επεισόδια μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η FDA ανοίγει μια περίοδο 60 ημερών προκειμένου να γίνει διαβούλευση σχετικά με την πρόταση. Αν αυτή γίνει αποδεκτή η βιομηχανία τροφίμων θα κληθεί σταδιακά να αφαιρέσει τα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα της.

«Παρότι η κατανάλωση εν δυνάμει βλαβερών τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων μειώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η πρόσληψή τους συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα για τη δημόσια υγεία» ανέφερε σε δήλωσή της η επίτροπος της FDA Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Σε επεξεργασμένες τροφές και εστιατόρια

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται τόσο στις επεξεργασμένες τροφές όσο και στα εστιατόρια προκειμένου να αυξάνεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να βελτιώνεται η γεύση τους. Τα λιπαρά αυτά δημιουργούνται όταν σε φυτικά έλαια προστίθεται υδρογόνο με αποτέλεσμα να λαμβάνουν στερεά μορφή.

Διατροφολόγοι έχουν επί μακρόν εκφράσει αντιρρήσεις για την κατανάλωσή τους από τον πληθυσμό, αναφέροντας ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση τους ενώ τα τρανς λιπαρά έχουν απαγορευθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης και σε ορισμένους άλλους δήμους των ΗΠΑ.

Ωστόσο τα τρανς λιπαρά συνεχίζουν να αποτελούν κύριο «συστατικό» επεξεργασμένων τροφών όπως κάποια ποπ κορν που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά και κατεψυγμένες πίτσες. Χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά εστιατόρια κατά το τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FDA, στις ΗΠΑ η κατανάλωσή τους μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια ημερησίως το 2003 σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012.