Επιστήμονες «εκρίζωσαν» τον ιό της ηπατίτιδας C από τον οργανισμό ασθενών μέσω της χορήγησης δύο νέων αντι-ιικών φαρμάκων. Το επίτευγμα δίνει ελπίδες για πιθανή οριστική θεραπεία της νόσου. Στο πλαίσιο δοκιμής ο ιός εξαφανίστηκε σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν αποκρίνονταν σε κανένα υπάρχον φάρμακο.

Αναποτελεσματικά τα υπάρχοντα φάρμακα

Η ηπατίτιδα C προκαλείται από έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και καταλήγει στο να καταστρέψει το ήπαρ. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ηπατίτιδας (Α και Β), δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C και οι μόνες υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ισχυρούς συνδυασμούς φαρμάκων που είναι γνωστά ως ιντερφερόνες και αναστολείς της πρωτεάσης. Ωστόσο τα φάρμακα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες ενώ σε έναν κοινό τύπο ηπατίτιδας C (γονότυπου 1) δεν είναι αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του ήπατος.

Η νέα θεραπεία που παρουσιάζεται στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» αποτελείται από τα πειραματικά φάρμακα sofosbuvir και ledipasvir. Στο πλαίσιο δοκιμής 100 ασθενείς με ηπατίτιδα C γονότυπου 1 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν τα φάρμακα σε μορφή ενός και μόνο χαπιού επί οκτώ ή 12 εβδομάδες. Σαράντα από τους συμμετέχοντες δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες ενώ οι μισοί εξ αυτών εμφάνιζαν σημάδια κίρρωσης του ήπατος.

«Εξαφάνιση» του ιού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις

Μετά από 12 εβδομάδες, 97% των εθελοντών εμφάνισαν σταθερή ιολογική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός της ηπατίτιδας C σταμάτησε να πολλαπλασιάζεται εντός τους. Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες από τη λήψη της πειραματικής θεραπείας, αυτές ήταν αρκετές αλλά όχι ιδιαιτέρως σοβαρές κατά τους ειδικούς και περιελάμβαναν κυρίως ναυτία, αναιμία, λοιμώξεις του αναπνευστικού και πονοκεφάλους.

Ο καθηγητής Ερικ Λάβιτζ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που ηγήθηκε της μελέτης σημείωσε ότι τα νέα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα σε άτομα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν θεραπευτικές επιλογές. «Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι ο συνδυασμός του sofosbuvir και του ledipasvir μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς με ηπατίτιδα C μια από του στόματος θεραπεία η οποία μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική και ασφαλής για τους ασθενείς που δεν αποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κίρρωση του ήπατος καθώς και εκείνων που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά στελέχη του ιού».

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε σχόλιό της σχετικά με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο Lancet η καθηγήτρια Μάργκαρετ Χέλαρντ από το Ινστιτούτο Burnet στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανέφερε: «Η μελέτη αυτή δείχνει πολύ υψηλά επίπεδα απόκρισης στην πειραματική θεραπεία, ασχέτως του αν ο ασθενής εμφανίζει κίρρωση του ήπατος, αποτυχία στη λήψη προηγούμενων θεραπειών ή ανθεκτικό γονότυπο ηπατίτιδας . Η καθηγήτρια προειδοποίησε ωστόσο ότι η μελέτη ήταν μικρού εύρους καθώς και ότι δεν ήταν μεγάλος ο χρόνος παρακολούθησης των ασθενών. Όπως είπε, το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία σχετικά με το πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα που μελετήθηκε καθώς και με το πόσο ασφαλή είναι αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα μιας μόνο δοκιμής. «Παρ’ ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως τα ευρήματα αυτά αποτελούν αιτία αισιοδοξίας, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί» σημείωσε η ειδικός.